Stoppen met roken is vaak een langdurig proces. De meerderheid van de patiënten die rookt is verslaafd aan roken; terugval komt veel voor en treedt vaak op in in de eerste periode (drie maanden) na de stopdatum.
Vragen?
Heb je vragen over roken, stoppen met roken of zoek je hulp? Bel de gratis Stoplijn (0800-1995) of ga naar ikstopnu.nl.
Heb je een vakinhoudelijke vraag?
Ben je (zorg)professional en heb je een vraag naar aanleiding van deze pagina? Neem dan contact op met Esther Croes.
Maar ook nog vele maanden na de stoppoging kan terugval optreden. Pas als de patiënt langdurig (dat wil zeggen: minstens één jaar) gestopt is met roken is de kans groot dat hij/zij niet weer gaat roken.
Hoe is terugval bij je patiënt te voorkomen?
Een intensief begeleidingstraject is de beste manier om de kans op terugval aanzienlijk te verkleinen. Tijdens een intensief begeleidingstraject is er na de stopdatum uitgebreid aandacht voor terugval voorkomen tijdens meerdere vervolgafspraken. Tijdens deze vervolgafspraken worden de ervaringen met het stoppen besproken: wat er goed en minder goed ging en waarom, de moeilijke momenten die de patiënt heeft ervaren en de onverwachte situaties. Voor de leermomenten wordt vervolgens een plan gemaakt. Heeft de patiënt toch gerookt? Dan wordt geprobeerd opnieuw motivatie te krijgen om helemaal te stoppen. De zorgverlener helpt de patiënt om naar oplossingen te zoeken voor moeilijke en onverwachte momenten.
Wanneer het begeleidingstraject korter dan een jaar duurt, is het belangrijk om nazorg te bieden tot minstens een jaar na de stopdatum. Deze nazorg kan bijvoorbeeld bestaan uit een aantal telefoongesprekken waarin gepeild wordt het gaat met het stoppen en eventueel extra hulp kan worden geboden als de patiënt dat nodig heeft.
Meer over dit onderwerp lees je in de Factsheet Terugval voorkomen na het stoppen met roken. Je kunt ook je ervaringen delen op het Platform Stoppen met roken.
Deel je ervaringen
Op het Platform Stoppen met roken kun je ervaringen en vragen/antwoorden uitwisselen met andere zorgverleners over het voorkomen van terugval bij patiënten.