Wil een patiënt stoppen met roken? Dan hebben zorgleners de belangrijke taak om een stoppen-met-rokenbehandeling aan te bieden.
Vragen?
Heb je vragen over roken, stoppen met roken of zoek je hulp? Bel de gratis Stoplijn (0800-1995) of ga naar ikstopnu.nl.
Heb je een vakinhoudelijke vraag?
Ben je (zorg)professional en heb je een vraag naar aanleiding van deze pagina? Neem dan contact op met Esther Croes.
Bewezen effectieve methoden om te stoppen
Er zijn verschillende stopmethoden in omloop, maar ze zijn niet allemaal bewezen effectief. De methoden waarvan wetenschappelijk is vastgesteld dat ze werken staan beschreven in de Richtlijn tabaks- en nicotineverslaving (2024) en de Richtlijn behandeling tabaksverslaving en stoppen met roken ondersteuning (2016). Voor huisartsen bestaat er een behandelrichtlijn met dezelfde conclusies en aanbevelingen.
Manieren om te stoppen
Begeleiding door middel van gesprekken is over het algemeen effectiever dan alleen zelfhulpmateriaal, zoals folders en online informatie. De effectiviteit van de hulp bij stoppen met roken is groter als deze wordt uitgevoerd door professionals die daarvoor opgeleid zijn. Een stoppen-met-rokenbehandeling kan uitgevoerd worden door personen die opgenomen staan in het Kwaliteitsregister Stoppen met Roken, of door personen die BIG-geregistreerd zijn zoals een huisarts, verslavingsarts of psycholoog.