Samenwerken aan wijken waar iedereen welkom is; een implementatiewijzer

Hoe kunnen organisaties in een wijk samenwerken om te zorgen dat mensen met een psychische kwetsbaarheid zich welkom voelen in de wijk? En hoe kun je medewerkers in voorzieningen in de wijk toerusten om beter om te gaan met situaties waarin er zorgen zijn, onbegrip is of sprake is van uitsluiting? Voor de beantwoording van deze vragen is de Implementatiewijzer W in de Wijk ontwikkeld. Dit praktische hulpmiddel helpt om samen stapsgewijs te komen tot een implementatieplan dat is afgestemd op jouw wijk. Ook vind je tips over hoe je je plan goed kan borgen en doorontwikkelen. De Implementatiewijzer is voor hulpverleners in de wijk, vrijwilligers, leidinggevenden en beleidsmedewerkers van gemeenten en andere maatschappelijke organisaties.

Doel van W in de Wijk is dat mensen met een psychische kwetsbaarheid zich welkom voelen in de wijk. Dit draagt bij aan het herstel van bewoners met een psychische kwetsbaarheid in de wijk en aan het prettig samenleven. Medewerkers in voorzieningen in de wijk spelen daarbij een belangrijke rol. Bijvoorbeeld door mensen met een psychische kwetsbaarheid te steunen bij het vinden van passend vrijwilligerswerk of in de ontmoeting met andere bewoners.

‘Bij W in de Wijk snijdt het mes aan twee kanten: mensen met een psychische kwetsbaarheid voelen zich meer deel van de samenleving en inwoners van de wijk tonen meer begrip. De leefbaarheid neemt toe. Opbrengst van W in de Wijk is ook dat zowel mensen met psychische problemen als professionals hun kwetsbaarheden meer durven te laten zien.’ Ineke Lindeman-Ruperti, coördinator TEAM ED Amstelveen 

 Vijf bouwstenen om praktisch mee aan de slag te gaan

De implementatiewijzer is een praktisch hulpmiddel dat op lokaal niveau en in de wijk te benutten is. Uitgangspunt vormen de vijf bouwstenen uit de aanpak van W in de Wijk:

  • Samenwerking en planvorming

Deze bouwsteen richt zich op de voorbereiding, het organiseren van de samenwerking en het komen tot een plan van aanpak voor W in de Wijk. Hoe richt je het traject rondom W in de Wijk zo in dat je slagvaardig blijft en mensen binnen en buiten je organisatie meeneemt?

  • Inventarisatie behoeften bewoners en organisaties in de wijk

Deze bouwsteen helpt je om meer zicht te krijgen op de vraagstukken die leven bij bewoners van de wijk en of dat aansluit op het aanbod. Ook krijg je meer kijk op de toegankelijkheid van het aanbod en wat nodig is om de toegankelijkheid te verbeteren.

  • Inzet coaches welzijn, coaches ggz en coördinator zelfregie-organisatie

De inzet van de coaches is erop gericht dat zij verbindingen leggen met maatschappelijke organisaties in de wijk zodat zij ook openstaan voor mensen met psychische problemen. Het organiseren van draagvlak in betrokken organisaties en andere (in)formele voorzieningen in de wijk voor deelname van de doelgroep, komt hier dus aan bod.

  • Inzet ervaringsdeskundigen

De inzet van mensen die zelf ervaring hebben (gehad) met een psychische kwetsbaarheid is een essentieel onderdeel van de aanpak. Door het delen van eigen ervaringen ontstaat meer begrip over psychische kwetsbaarheid. De implementatiewijzer gaat diepgaand in op de vraag hoe je dit organiseert. Daarover lees je bij deze bouwsteen.

  • Deskundigheidsbevordering professionals en vrijwilligers

Deskundigheidsbevordering van professionals en vrijwilligers over beeldvorming en vooroordelen over mensen met een psychische kwetsbaarheid, is van groot belang. De deskundigheidsbevordering is erop gericht om meer begrip te krijgen voor mensen met psychische kwetsbaarheid. Dat draagt ook bij aan de-stigmatisering. Hoe organiseer je dit en wie zijn daarbij nodig? Daar gaat het hoofdstuk rond deze bouwsteen op in.

Talrijke linkjes en filmpjes

De implementatiewijzer bevat verder diverse voorbeelden, formats van werkplannen en andere handige documenten. Ook vind je er links naar talrijke andere bronnen – waaronder filmpjes met voorbeelden uit de praktijk. Download hier de Implementatiewijzer.

De Implementatiewijzer: Samen werken aan wijken waar iedereen welkom is, is ontwikkeld door Movisie, Trimbos­-instituut, Kenniscentrum Phrenos in nauwe samenwerking met de partners van het landelijk kernteam W in de Wijk: GGZ inGeest, TEAM ED, Dynamo en Gemeente Amsterdam.
Het project is gefinancierd door ZonMw.

 

Bron: https://www.movisie.nl/sites/movisie.nl/files/2024-11/WIDW-Implementatiewijzer-2024.pdf
Nicole van Erp
Senior wetenschappelijk medewerker Zorg & Participatie