Raad van Toezicht
De Raad van Toezicht van het Trimbos-instituut bestaat uit vijf leden.
Het Trimbos-instituut staat voor een mentaal gezonde samenleving, waarbij preventie gericht op mentale gezondheid en middelengebruik een belangrijke rol spelen in een samenleving en waarin mensen zoveel mogelijk regie hebben over hun eigen leven en zich verbonden voelen met elkaar.
Op basis van het beginsel dat goed bestuur en toezicht bijdraagt aan het realiseren van de maatschappelijke doelstelling en maatschappelijk vertrouwen is ervoor gekozen de Governancecode Zorg 2022 als instrument te gebruiken om de governance van het Trimbos-instituut in te richten. De Raad van Toezicht staat de Raad van Bestuur met raad en advies terzijde.
Leden van de Raad van Toezicht
lic. M.L.M. Dullaert MBA (voorzitter)
Ondernemer en bestuurder die op 15 februari 2011 door de Tweede Kamer benoemd werd tot de eerste Kinderombudsman van Nederland. Hij vervulde deze functie tot 1 april 2016. Hij is bestuursvoorzitter van Stichting KidsRights, die zich inzet voor de kinderrechten in ontwikkelingslanden. Met ingang van 1 oktober 2015 was hij ook voorzitter van het Europese netwerk van Kinderombudsmannen. Meer info via Wikipedia.
J.E. Fijn van Draat MBA CPC
In februari 2021 is Annette Fijn van Draat gestart als toezichthouder bij het Trimbos instituut. Sinds 2016 heeft ze verschillende toezichthoudende functies in de gezondheidszorg en het onderwijs; bij de KwadrantGroep en de Onderwijs Groep Amersfoort. Hierbij heeft ze naast de brede toezichthoudende rol specifiek aandacht voor de portefeuilles financiën, bedrijfsvoering, ICT, informatiemanagement en vastgoed. Annette is werkzaam als bestuurder bij de WilgaerdenLeekerweideGroep in Wognum. Eerder werkte zij als bestuurder van het Flevoziekenhuis te Almere. Haar affiniteit met onderzoek stamt uit haar professionele ervaring als manager bedrijfsvoering van het UMC Utrecht, waarbij ze een dominant wetenschappelijke divisie aanstuurde èn waar ze de rol had van directeur van de faculteit Geneeskunde van de Universiteit Utrecht. In de jaren daarvoor bekleedde ze een managementfunctie bij het Diakonessenhuis Utrecht en een staffunctie bij het Amsterdam UMC. In het begin van haar loopbaan was ze werkzaam bij onder andere Nike Europe, Compendium Inkoopconsultants en ING.
drs. K.J. Kuperus
Karina Kuperus is partner bij KPMG Nederland binnen het adviesteam Strategie & Organisatie. Karina adviseert bedrijven over hun digitale strategie en transformatie. De afgelopen jaren was zij als “Head of Digital & Innovation” verantwoordelijk voor de digitale strategie van KPMG. Zij beschikt over expertise op het gebied van technologie, innovatie, platform businessmodellen, data-analyse en de wereld van startups en scale ups. Karina heeft bestuurskunde gestudeerd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en heeft aanvullend opleidingen gevolgd op het gebied van digitalisering zoals Singularity University en een Digital MBA aan Vlerick business school.
Prof. Dr. W.M. van der Flier
Wiesje van der Flier is hoogleraar ‘Determinanten van cognitieve achteruitgang en dementie’. Ze is werkzaam bij het Alzheimercentrum Amsterdam (onderdeel van het Amsterdam UMC). Ze is per januari 2025 gestart als toezichthouder bij het Trimbos-instituut.
Wiesje draagt als wetenschappelijk directeur van Alzheimercentrum Amsterdam zorg voor optimale randvoorwaarden voor onderzoek. De onderzoekslijnen van het centrum betreffen (i) op zoek naar de oorsprong, (ii) diagnose&prognose, en (iii) interventie&preventie. Wiesje van der Flier geeft leiding aan verschillende (inter)nationale onderzoeksprojecten, vanuit de visie dat de wetenschap van vandaag de basis vormt voor de zorg van morgen. Daartoe moeten onderzoeksresultaten hun weg vinden naar de maatschappij. Samenwerking tussen academie, kennisinstellingen, bedrijven en maatschappelijke partijen is hierbij cruciaal. Wiesje van der Flier is lid van verschillende advies- en stuurgroepen rondom alzheimer awareness, diagnose, medicijnontwikkeling en preventie. Wiesje van der Flier heeft psychologie gestudeerd aan de UU en behaalde daarnaast haar registratie als Epidemioloog B.
T.A. van Schaik
Thijs van Schaik is postdoctoraal onderzoeker bij het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis (NKI-AvL), waar hij zich richt op het ontwikkelen van innovatieve immunotherapieën voor de behandeling van hersentumoren. Hij heeft zijn promotieonderzoek in hetzelfde onderwerp gedaan aan Harvard Medical School in een internationaal samenwerkingsverband met het NKI-AvL.
Daarnaast is Thijs van Schaik actief bij Netwerk 2100, een platform voor jonge toezichthouders, en MIT Hacking Medicine, waar hij evenementen organiseerde over kankerpreventie, veteranenzorg (o.a. mentale gezondheid) en AI in de zorg. Zijn sterke affiniteit met onderzoek en innovatie weerspiegelt zijn maatschappelijke betrokkenheid en interesse in complexe gezondheidsvraagstukken.