Het Trimbos-instituut schrijft mee aan de nationale zorgstandaard: kortdurende zorgtrajecten voor mensen met de ziekte van Parkinson of Parkinsonisme. Dit gebeurt samen met ParkinsonNet en een groot landelijk consortium met verpleeghuizen, beroepsverenigingen en verzekeraars binnen het project Parkinson Beter Thuis, gefinancierd door ZonMw. Het uiteindelijke doel van het project is om mensen met parkinson langer thuis te laten wonen met behoud van kwaliteit van leven en zorg of zelfs opname op een woonafdeling in het verpleeghuis te voorkomen, door de juiste zorg op het juiste moment te geven.
Vragen?
De zorgstandaard
Deze zorgstandaard beschrijft de normen voor drie kortdurende zorgtrajecten: Geriatrische Revalidatie (GR), Eerstelijns Verblijfzorg (ELV) en Geneeskundige Zorg aan Specifieke Patiëntgroepen (GZSP). In Nederland bestaan goede voorbeelden van kortdurende zorgtrajecten bij parkinson, maar er is nog veel praktijkvariatie. Door een zorgstandaard te schrijven, dringen we praktijkvariatie terug en verbetert de kwaliteit van zorg. In de zorgstandaard wordt onder andere beschreven hoe goede kortdurende zorg voor iemand met Parkinson eruitziet. Voorbeelden van thema’s hierbij zijn personeelsinzet, goede nazorg, en de betrokkenheid van naasten. Ook wordt een beslishulp gemaakt, waarmee geadviseerd kan worden over de juiste revalidatie- herstel- of dagzorg van mensen met parkinson.
Wat doen we?
Met een team van experts, bestaande uit patiënten, mantelzorgers en betrokken zorgprofessionals schrijven we aanbevelingen voor de organisatie van de parkinsonzorg. Tijdens schrijfsessies wisselen we van gedachten en wegen we af welke informatie in de zorgstandaard moet komen. Na verschillende feedback rondes wordt de tekst aangescherpt en daarna sturen we het naar het landelijke consortium. Zo weten we zeker dat de Zorgstandaard patiënt gericht is en adviezen voor de beste kortdurende parkinsonzorg bevat.
Wanneer is het af?
De verwachting is dat de zorgstandaard begin 2025 af is. Heeft u vragen of wilt u meedenken in dit proces? Dan kunt u contact opnemen met Renate Verkaik of Malu van Schaijk, projectleider en onderzoeker vanuit het Trimbos instituut.