Veelgestelde vragen
Vragen over campagnes? Op deze pagina beantwoorden wij de meest gestelde vragen.
Op deze pagina:
Vragen over Stoptober
De voorbereidingen voor Stoptober beginnen al in mei. Blijf op de hoogte van Stoptober in de zorg door je aan te melden voor de nieuwsbrief.
- Toolkit Stoptober in de zorg
- Handleiding Stoptober in de zorg
- Wachtkamerfilmpje (zonder geluid) en een filmpje voor social media (met geluid)
- Voorbeelden van Intranetberichten
De pakketten worden geleverd vanaf medio juli. Vanaf dat moment kunt u het materiaal gebruiken. Heeft u een vraag over een bestelling? Stuur dan een email naar stoptober@trimbos.nl met als onderwerp 'Stoptober toolkit zorgverleners'.
Als zorgverlener kunt u de roker motiveren om deel te nemen aan Stoptober via een stopadvies. Zie daarvoor de stappen op deze pagina.
De gratis Stoptober app is vanaf 21 september te vinden en te downloaden via de App Store (iOS) en Play Store (Android). Na Stoptober is de app nog een jaar te gebruiken. Meer informatie over de app vind je op de website van Stoptober.
Zie ook de Community handleiding - Stoptober.
Het Trimbos-instituut ondersteunt de implementatie en uitvoering van Stoptober in de zorg. Voor meer informatie over de landelijke campagne, ga naar Stoptober.nl.
Vragen over campagnes
Op de webpagina over campagnes worden campagnes over (stoppen met) roken uitgelicht waar je je op kan voorbereiden, of die op dit moment lopen. Wordt er geen campagne uitgelicht? Dan is er op dit moment geen campagne waar het Trimbos-instituut bij betrokken is.
PUUR voor profs
Bekijk de minidocu over derdehands rook.
Stoptober voorgaande jaren
Bekijk de mediabibliotheek.
Artsen Slaan Alarm
Bekijk de voorgaande campagnes.
Op deze website staan campagnes over (stoppen met) roken waar het Trimbos-instituut bij betrokken is. Voor informatie over andere landelijke campagnes, kijk op de website van de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij.
Vragen over stoppen met roken
Bekijk de pagina Hulp bieden bij het stoppen met roken om te kijken wat je nog meer kunt doen om als zorgverlener stoppen met roken onder de aandacht te brengen. Je vindt hier onder andere gesprekstips, materialen en scholingsaanbod.
Rookstopzorg - Rookstopzorg zorgt ervoor dat zorgverleners weten dat het gesprek over roken belangrijk is en hoe ze dat moeten voeren. Ook worden de stappen die nodig zijn voor de zorg aangekaart.
Platform stoppen met roken - Platform voor elke zorgverlener die zich bezighoudt met stoppen met roken, waarop kennis en ervaringen worden uitgewisseld.
Rookvrije Zorg - Website voor zorgprofessionals en –organisaties om een rookvrije werk- en behandelcultuur te realiseren.
Rookvrije Start - Website die geboortezorgprofessionals materialen en ondersteuning biedt om zich in te zetten voor een rookvrije start voor ieder kind.
Partnership stoppen met roken - Samenwerking van partijen die zich bezighouden met stoppen met roken in de gezondheidszorg.
Rookvrije Generatie - Website die organisaties en gemeenten ondersteunt naar een Rookvrije Generatie, zodat het vanzelfsprekend wordt dat kinderen rookvrij opgroeien. Geef het goede voorbeeld en maak omgevingen rookvrij.
Ikstopnu biedt praktische tips, betrouwbare informatie en onafhankelijk advies over stoppen met roken. Verwijs naar Ikstopnu.nl en de gratis Stoplijn (0800-1995). Ook is er een aparte pagina met informatie over Stoptober. Voor gebundelde informatie over de effecten, risico’s en feiten over roken is de website rokeninfo.nl geschikt.
Vaak kunt u doorverwijzen naar de huisarts of een stoppen-met-roken coach. Bekijk de Hulp in de buurt kaart voor een overzicht van stoppen-met-rokenbegeleiding.
Sommige ziekenhuizen beschikken over een stoppen-met-roken poli.
Er bestaat speciale stopbegeleiding voor (aanstaande) ouders.
Bij (complexe) verslavingsproblematiek of een urgente noodzaak tot stoppen en wanneer diverse stoppogingen niet zijn geslaagd, kan de regionale verslavingszorginstelling mogelijk een oplossing bieden.
Adviseer altijd om bij de zorgverzekeraar te vragen welke vorm van stoppen met roken wordt vergoed.
Lees meer over verwijzing naar een stoppen-met-rokenbehandeling.