Wil een patiënt stoppen met roken? Dan hebben zorgleners de belangrijke taak om een stoppen-met-rokenbehandeling aan te bieden. Een stoppen-met-rokenbehandeling kan uitgevoerd worden door personen die opgenomen staan in het Kwaliteitsregister Stoppen met Roken, of door personen die BIG-geregistreerd zijn zoals een huisarts, verslavingsarts of psycholoog.
Vragen?
Heb je vragen over roken, stoppen met roken of zoek je hulp? Bel de gratis Stoplijn (0800-1995) of ga naar ikstopnu.nl.
Heb je een vakinhoudelijke vraag?
Ben je (zorg)professional en heb je een vraag naar aanleiding van deze pagina? Neem dan contact op met Esther Croes.
Richtlijnen behandeling tabaksverslaving
In Nederland is er een aantal richtlijnen omtrent behandeling van tabaksverslaving. De verschillende richtlijnen raden alle een bewezen effectieve ondersteuning aan bij stoppen met roken. Over minderen met roken zijn de meningen verdeeld, omdat de gezondheidswinst hiervan beperkt is en het vaak moeilijk wordt gevonden om vol te houden.
De bekendste richtlijnen zijn:
- De herziene multidisciplinaire Richtlijn ‘Behandeling van tabaksverslaving en stoppen met roken ondersteuning’. Deze beschrijft welke stoppen-met-rokeninterventies bewezen effectief zijn.
- De Addendum ‘Stoppen met roken voor zwangere vrouwen’. Dit is een aanvulling op de multidisciplinaire richtlijn uit 2016 en geeft adviezen over de inzet van nicotinevervangende middelen bij zwangeren.
- De Bureaukaart Zorgstandaard Tabaksverslaving 2019. Deze biedt handvatten voor de inrichting en organisatie van een goede stoppen-met-roken infrastructuur.
- De NHG-Behandelrichtlijn (voorheen NHG-Standaard) Stoppen met roken. Deze sluit aan bij de herziene multidisciplinaire Richtlijn en is specifiek ontwikkeld voor huisartsen. De niet-medicamenteuze begeleiding van patiënten staat beschreven in de NHG-Zorgmodule Leefstijl Roken.
Naast alle richtlijnen, is er ook de Zorgstandaard Tabaksverslaving waarin beschreven staat waaraan de zorg voor tabaksverslaving moet voldoen.
Volgens de richtlijnen zijn er verschillende manieren om te stoppen met roken. Gedragsmatige begeleiding wordt als eerste keus aanbevolen, eventueel aangevuld met medicatie.