Header Image

Proactieve palliatieve zorg voor ouderen met psychische a...

Met dit onderzoeksproject (2024 – 2027) wil het Trimbos-instituut in samenwerking met Hogeschool Inholland, Parnassia Groep en Agora komen tot betere samenwerking en uitvoering van proactieve palliatieve zorg voor ouderen met psychische aandoeningen en een ongeneeslijke ziekte. Dit project wordt mogelijk gemaakt door ZonMw en maakt onderdeel uit van het programma Palliantie II.

Vragen?

featured_image
Anouk Overbeek
Projectmedewerker programma Ouderen

Wat is proactieve palliatieve zorg?  

In de definitie van de WHO (2002) wordt palliatieve zorg omschreven als 'een benadering die de kwaliteit van leven verbetert van patiënten en hun naasten die te maken hebben met een levensbedreigende aandoening, door het voorkomen en verlichten van lijden door middel van vroegtijdige signalering en zorgvuldige beoordeling en behandeling van pijn en andere problemen van lichamelijke, psychosociale en spirituele aard'.  

Het streven is om cliënten en hun naasten op een proactieve wijze palliatieve zorg te bieden die aansluit bij hun wensen en behoeften.  

Doel van het onderzoek 

Het hoofddoel van het onderzoek is om de inzet en uitvoering van proactieve palliatieve zorg bij ouderen (55-plussers) met een psychische aandoening en een ongeneeslijke ziekte te verbeteren, door:  

  • Het ontwikkelen, invoeren en evalueren van nieuwe werkafspraken binnen een bestaand samenwerkingsverband in de regio Zuid-Holland;  
  • Het aanpassen van de al ontwikkelde Toolkit ‘Proactieve palliatieve zorg in de GGZ’; 
  • Het ontwikkelen van een landelijk toepasbare handreiking voor het invoeren van de nieuwe werkafspraken.   

Plan van aanpak 

Voor het project worden verschillende experts uit Nederland benaderd. Zij zullen tijdens het onderzoek meehelpen met het ontwikkelen van de nieuwe werkafspraken. Deze groep experts vormt samen de landelijke adviesgroep.  

In de regio Zuid-Holland bestaat al een samenwerkingsverband rondom proactieve palliatieve zorg voor de doelgroep. Deze regio wordt daarom gebruikt als proeftuin. Hier worden de nieuwe werkafspraken ingevoerd en geëvalueerd gedurende de looptijd van het project. Uitkomsten van de regionale analyse kunnen vervolgens met de landelijke adviesgroep worden besproken en overgenomen voor gebruik in andere regio’s. 

Planning 

Proactieve palliatieve zorg voor ouderen