Werken aan lokaal effectief mentaal gezondheidsbeleid
5. Werk aan mentale gezondheid in verschillende beleidsdomeinen
Bij de bouwsteen ‘Pak mentale problemen bij de oorzaak aan’ leggen we uit dat mentale gezondheid mede wordt bepaald door omgevingsfactoren. Veel van deze factoren liggen buiten het gezondheidsdomein. Daarom werk je voor een goed resultaat samen met andere beleidsdomeinen. Maar hoe doe je dat?
Wat is ‘Mentale gezondheid voor alle beleidsdomeinen’?
Een benadering die hierin helpt heet ‘Mentale gezondheid voor alle beleidsdomeinen’. Je brengt dan in kaart welk beleid (bijvoorbeeld op het gebied van werk, wonen, cultuur of sport) van invloed is op mentale gezondheid. Je past dit beleid vervolgens aan om de mentale gezondheid te bevorderen. Hierbij neem je ook mee dat het verbeteren van mentale gezondheid zorgt voor betere uitkomsten op de andere beleidsterreinen. Mentaal gezonde inwoners functioneren bijvoorbeeld beter op werk of school.
Wat kun jij lokaal doen?
In de praktijk blijkt het moeilijk om beleid in andere domeinen te beïnvloeden. Als je vanuit andere beleidsdomeinen draagvlak wilt om aan mentale gezondheid te werken, is het belangrijk dat je niet alleen weet wat hun doelen zijn, maar ook weet hoe jouw doelen voor mentale gezondheid kunnen helpen bij het bereiken van hun doelen. Vervolgens kan je (een van de) twee stappen ondernemen:
- Werk aan gezamenlijke doelen en vertrouwen tussen beleidsdomeinen. Centraal hierin is het bevorderen van algeheel welzijn en dat beleidsmakers uit verschillende domeinen met elkaar leren samenwerken. Dat kan bijvoorbeeld door te investeren in gedeelde programma’s en een samenwerkingsnetwerk op te zetten. Voorbeelden hiervan zijn Thrive Amsterdam en de Friese Preventieaanpak.
- Zoek naar kleine, concrete projecten waarin beleidsdomeinen samen toewerken naar een resultaat. Doe dit met projecten waar energie en behoefte zit. Een voorbeeld van zo’n project is de beweegmakelaar.