KOPP/KOV staat voor Kinderen van Ouders met Psychische Problemen (KOPP) en Kinderen van Ouders met Verslavingsproblemen (KOV). Het kan gaan om één of beide ouders. De problematiek van de ouder(s) heeft vaak gevolgen voor het hele gezin. In dit kennisdossier vind je informatie, tips en handige tools.
Onze missie
Informatie voor KOPP/KOV en hun ouders
Websites met gratis, deskundig, anoniem en online hulp door middel van informatie, mailservice en groepscursus.
Opgroeien als KOPP/KOV
In Nederland groeien ongeveer 900.000 thuiswonende kinderen onder de 18 jaar op met een ouder met psychische problemen en/of een verslaving. Dat is ongeveer 1 op de 4 kinderen.
> Lees hier meer over de cijfers
Naast minderjarige KOPP/KOV (0-18 jaar), zijn er ook (jong)volwassenen met ouders die psychische problemen of verslavingsproblemen hebben. KOPP/KOV kunnen onder andere te maken krijgen met onderstaande problemen in de thuissituatie:
Omdat mijn moeder zelf zo weinig energie heeft, help ik thuis met boodschappen doen en koken. Mijn vriendinnen snappen niet waarom ik dan niet kan afspreken. Ze denken dat m'n moeder het die ene avond vast wel even zelf kan regelen.
Gevolgen voor KOPP/KOV
KOPP/KOV lopen twee tot vier keer meer kans dan andere kinderen om zelf ook psychische problemen of een verslaving te ontwikkelen, in hun jeugd of als ze volwassen zijn. Als één van de ouders een stemmings- of angststoornis heeft, is de kans 65% dat het kind hier voor zijn/haar 35e levensjaar ook last van krijgt. Bij andere kinderen is dat 35%. Naast het risico op het ontwikkelen van psychische problemen, kunnen KOPP/KOV (op de lange termijn) ook andere problemen ervaren, zoals:
Als mijn vader te veel gedronken had, was hij de ene keer erg boos en de andere keer erg vrolijk. Ik wist nooit wat de sfeer in huis was als ik thuis kom. Nu woon en studeer ik al jaren in een andere stad, maar heb ik nog steeds dat gevoel als ik hem bezoek.
KOPP/KOV en het Trimbos-instituut
Het Trimbos-instituut streeft naar een gezonde ontwikkeling en het bevorderen van de mentale gezondheid van kinderen van ouders met psychische problemen of verslavingsproblemen, ook als zij inmiddels volwassen zijn. Ons doel is dat minder KOPP/KOV zelf problemen ontwikkelen. Tegelijkertijd willen we hun veerkracht en welzijn vergroten.
Actueel
Producten
Handreiking informatieboekjes KOPP/KOV
Lees meer >
Een knipoog en een knuffel
Lees meer >
Position Paper: Investeren in Kinderen van Ouders met Psychische en/of Verslavingsproblemen (KOPP/KOV)
Lees meer >