Agressie Regulatie op Maat voor Volwassenen Klinisch (vanaf nu ARopMaat-VK) is bedoeld voor
volwassenen patiënten met ernstige agressieproblematiek die in detentie zitten of residentiële forensische zorg krijgen aangeboden.
Het primaire doel van ARopMaat-VK is het verminderen van agressief gedrag en het reduceren van (de kans op) recidive van gewelddadig gedrag. ARopMaat-VK is een behandeling met een individueel en groepsgericht aanbod en gebruik maakt van een cognitieve gedragsmatige aanpak, het structureel aanbieden van doe-oefeningen (dramatherapeutische technieken en aangepaste mindfulness oefeningen) waarbij continu aandacht is voor het motiveren. Voor het leveren van maatwerk wordt een set van standaard en optionele modules aangeboden.
- Erkenning: goed onderbouwd, 13 december 2023, deelcommissie Justitiële interventies
- Gericht op: agressie/geweld
- Leeftijd: volwassenen
- Doel: het verminderen of stoppen van agressief gedrag in het
heden en het reduceren van (de kans op) recidive van gewelddadig gedrag in de toekomst - Methode: cognitieve gedragsmatige aanpak, doe-oefeningen, groepsgericht en individueel aanbod
- Locatie: detentie of residentiële forensische zorg
Doelgroep
ARopMaat-VK is bedoeld voor volwassen klinische patiënten met ernstige agressieproblematiek en een IQ boven de 80. Patiënten zijn veelal vanwege hun delict- en/of probleemgedrag in aanraking gekomen met politie. Er is sprake van een matig, matig tot hoog of hoog recidiverisico op gewelddadig gedrag. Het agressieprobleem is onderdeel van een psychosociale en/of psychiatrische problematiek. Zo is er sprake van een andere gespecificeerde disruptieve, impulsbeheersings- of andere gedragsstoornis, een oppositioneel opstandige gedragsstoornis, een normoverschrijdend-gedragsstoornis of cluster-B persoonlijkheidsstoornis al dan niet gecombineerd met ADHD en/of problematisch middelengebruik. Er is tevens sprake van een tekort aan executieve functies, waaronder een geringe impulscontrole en emotieregulatie, beperkte probleemoplossing en disfunctionele cognities en scripts die leiden tot agressief gedrag.
Aanpak
ARopMaat-VK maakt gebruik van de RNR-principes (risk-need-responsivity) en van een cognitief gedragsmatige aanpak. Daarnaast werkt het zorgprogramma met ervaringsgerichte oefeningen, denk aan dramatherapeutische technieken, zoals rollenspelen, stoelentechnieken, imaginatie-oefeningen en aangepaste mindfulness-oefeningen. Er is indien nodig continu aandacht voor het motiveren. Ook worden er thuiswerk-oefeningen meegegeven.
Tijdsinvestering
De duur van de behandeling (zonder nazorg) is afhankelijk van het leertempo en de ernst van de problematiek en kan variëren van minimaal 9 maanden tot maximaal 2,5 jaar.