NEMESIS: Monitoring psychische gezondheid
NEMESIS, de 'Netherlands Mental Health Survey and Incidence Study', is een studie naar de psychische gezondheid van de volwassen bevolking en veranderingen daarin.
Vragen?
Op deze pagina:
Met de studie NEMESIS volgen we dezelfde deelnemers gedurende langere tijd (longitudinaal) door ze meerdere keren mondeling te interviewen. Het doel is om antwoorden te krijgen op:
- Hoe vaak komen psychische aandoeningen voor in de bevolking en wat is het beloop;
- Welke groepen hebben een verhoogd risico om psychische problemen te krijgen;
- Wat zijn de gevolgen van psychische aandoeningen voor de persoon zelf en voor de samenleving.
Veel organisaties gebruiken deze cijfers om kennis op te doen en om beleid te maken. Sinds 1996 wordt de studie om de twaalf jaar herhaald.
Kerncijfers Psychische Gezondheid
Bekijk een korte samenvatting van de resultaten van de eerste meting van NEMESIS-3:
Cijfers Psychische Gezondheid >
Alle cijfers en resultaten
Een uitgebreide beschrijving van de methode en resultaten van NEMESIS (1, 2 en 3) vindt u in de digitale NEMESIS.
Bent u deelnemer?
Als u bent uitgenodigd voor deelname aan de NEMESIS-studie, vindt u op een aparte website meer informatie.
Waarom deze studie?
NEMESIS werd in 1996 gestart. Voor die tijd was er geen goede informatie over de psychische gezondheid van Nederlanders. Daarom vroeg het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan het Trimbos-instituut om een landelijke representatieve bevolkingsstudie naar de psychische gezondheid en het zorggebruik hiervoor uit te voeren.
Omdat de studie gehouden wordt onder een representatieve groep Nederlanders, kunnen we uitspraken doen over de gehele bevolking. De studie wordt ongeveer elke twaalf jaar uitgevoerd zodat de informatie steeds geactualiseerd kan worden. Daarnaast krijgen we zo inzicht in veranderingen over de tijd. Kijk op de digitale NEMESIS meer informatie over de studie.
Werkwijze/onderzoeksmethode
Deelnemers aan NEMESIS doen mee aan een mondeling interview van gemiddeld anderhalf uur. Daarin wordt het klinisch interview de ‘Composite International Diagnostic Interview’ (CIDI) afgenomen en een aanvullende vragenlijst. Met de CIDI worden symptomen van psychische aandoeningen uitgevraagd, met de aanvullende vragenlijst worden specifieke onderwerpen uitgevraagd waarmee er risico-indicatoren voor, en gevolgen van psychische aandoeningen in kaart gebracht kunnen worden. Kijk op de digitale NEMESIS voor meer informatie over de onderzoeksmethode.