Vragen?
GHB
Gammahydroxyboterzuur (GHB) is een drug met een hoog risico op verslaving. Eenmaal verslaafd is het ontzettend moeilijk om hier vanaf te komen.
Problematisch gebruik van en verslaving aan GHB kan lang verborgen worden gehouden. De drug is makkelijk zelf te maken, goedkoop en er zijn weinig uiterlijke kenmerken die door gebruik ontstaan. Personen met een GHB-afhankelijkheid zien zichzelf vaak niet als verslaafd. Afkicken is ontzettend moeilijk en het risico op terugval is groot.
Steeds meer gemeenten kampen met een groep GHB-gebruikers die met zware verslaving worstelt. De verslaving is hardnekkig en gaat vaak gepaard met multi-problematiek en overlast. Hierbij wordt een groot beroep gedaan op onder andere de verslavingszorg, gemeente en de politie.
Een aantal gemeenten heeft inmiddels ervaring opgedaan in het ontwikkelen en uitvoeren van een casusgerichteaanpak die goed aansluit bij dit specifieke probleem. Het Trimbos-instituut heeft deze aanpak verder ontwikkeld, in samenwerking met de gemeente Twenterand, Tactus Verslavingszorg, gemeente Etten-Leur, Novadic-Kentron en NISPA.
Lees meer over onze ondersteuning aan gemeenten
Drugs Infolijn
Heb je vragen over het gebruik van GHB? Neem dan contact op met de Drugs infolijn: 0900-1995 (10 ct/min) of ga naar drugsinfo.nl
Feiten en cijfers
- Het gebruik van GHB komt onder volwassenen in Nederland weinig voor. In 2023 had 0,3% van de volwassenen in het afgelopen jaar GHB gebruikt.
- GHB kent uiteenlopende groepen van gebruikers, variërend van uitgaande jongeren en jongvolwassenen tot thuisgebruikers en gemarginaliseerde groepen. Ook wordt het middel door mannen die seks hebben met mannen voor ‘chemsex’ gebruikt.
- GHB-verslaving gaat vaak gepaard met andere psychische stoornissen.
- Afkicken van GHB is moeilijk en het risico op terugval is groot.
- Het aandeel van GHB in de geregistreerde gezondheidsincidenten door drugs is opvallend hoog, gegeven het lage gebruik van GHB in de algemene bevolking
Ga voor meer feiten en cijfers over GHB naar de Nationale Drug Monitor.
Bezieling en bereikbaarheid: Samen werken aan een leven zonder GHB
Rapporten Een handreiking voor Nederland... Bekijk dit productAdvies voor beleidsmedewerkers gemeenten over GHB-aanpak
Gemeenten kunnen (kosteloos) bij ons terecht met vragen over de aanpak van GHB-problematiek. U kunt bij ons terecht met vragen als:
- Wat is nodig om GHB-problematiek in een gemeente aan te pakken?
- Met wie moet ik hierin samenwerken?
- Wat maakt dat een specifiek op GHB-problematiek gerichte aanpak nodig is?
- Hoe kan het Trimbos-instituut ondersteunen bij de implementatie en uitvoer van de GHB-aanpak?
Trimbos Nieuwsflitsen
Ontvang zo'n 2 keer per maand nieuws, uitnodigingen voor activiteiten, nieuwe publicaties en vacatures van het Trimbos-instituut.
Actueel
Producten
DIMS Jaarbericht 2019
Lees meer >
Handreiking voor GHB behandeling
Lees meer >