Peilstationsonderzoek 2023
Het Peilstationsonderzoek is hét landelijk onderzoek naar middelengebruik, gezondheid en welzijn onder Nederlandse scholieren.
Contact
Heeft u een vraag over het onderzoek of over deelname aan het onderzoek? Neem gerust contact met ons op.
Op deze pagina leest u meer over het Peilstationsonderzoek 2023 dat het Trimbos-instituut uitvoert in het basis- en voortgezet onderwijs.
Snel naar
Het onderzoek voor het basisonderwijs
Hieronder staan de meest gestelde vragen over het onderzoek. Heeft u nog andere vragen over het onderzoek of over deelname? Neem dan gerust contact met ons op.
Veelgestelde vragen van scholen
We hebben willekeurig een aantal scholen geselecteerd uit een bestand met alle scholen voor het basisonderwijs. Uw school is daarbij uitgekozen voor deelname.
Door dit onderzoek komen we te weten hoe het nu met leerlingen gaat en of hun (mentale) gezondheid is veranderd vergeleken met eerdere jaren. De onderzoeksresultaten zijn belangrijk voor beleidsmakers, gezondheids- en onderwijsprofessionals.
Hoe meer scholen meedoen, des te beter het lukt om een goed beeld te krijgen van de gezondheid en het welzijn van leerlingen. Deelname van uw school is dus erg belangrijk!
Als uw school meedoet ontvangt u het landelijk onderzoeksrapport. Daarnaast geven we aan alle deelnemende scholen een aantal nummers van het tijdschrift Quest Junior. Door deelname draagt uw school ook bij aan het onderbouwen van landelijke beleidsmaatregelen en preventie- en ondersteuningsprogramma’s, zoals de ‘Gezonde School’ en ‘Welbevinden op school’.
U kunt via dit formulier aangeven of uw school wel of niet wil meedoen met het onderzoek. Als uw school niet wil meedoen, nemen wij geen contact meer met u op.
Het onderzoek vindt plaats in oktober of november 2023. Een onderzoeksassistent van het Trimbos-instituut neemt contact op met uw school. Deze onderzoeksassistent plant samen met uw school een afspraak voor de vragenlijstafname in op een moment dat het voor uw school uitkomt.
In de vragenlijst stellen we bijvoorbeeld vragen over (mentale) gezondheid, schoolbeleving, sociale mediagebruik, gamen, roken en alcohol drinken. De vragen zijn geschikt voor leerlingen van groep 7 en 8. Dit hebben we bij de leerlingen getest. Een onderzoeksassistent is aanwezig tijdens de vragenlijstafname om uitleg te geven en vragen te beantwoorden.
- Het is noodzakelijk dat ouders voorafgaand aan het onderzoek geïnformeerd worden door uw school door middel van een informatiebrief. Deze informatiebrief ontvangt u van het Trimbos-instituut. Zo krijgen ouders de mogelijkheid om bezwaar te maken tegen deelname van hun kind aan het onderzoek.
- De leerlingen vullen één keer de vragenlijst in de klas in. Dit duurt ongeveer 45 minuten per klas.
- Een onderzoeksassistent maakt hiervoor een afspraak met uw school. De onderzoeksassistent geeft aan de klas uitleg over het onderzoek en begeleid de vragenlijstafname.
- Leerlingen mogen zelf beslissen of ze meedoen met het onderzoek of niet.
We willen het onderzoek uitvoeren in groep 7 en 8. In overleg met ons, kan uw school ook meedoen met alleen groep 7 of alleen groep 8.
Ja. Uw school moet de ouders vóór de start van het onderzoek informeren met een brief. Het Trimbos-instituut stuurt u een informatiebrief die u hiervoor kunt gebruiken. Zo krijgen ouders de kans om bezwaar te maken tegen deelname van hun kind aan het onderzoek. De leerkracht houdt bij welke leerlingen niet meedoen. Het kind doet dan niet mee met het onderzoek en vult de vragenlijst niet in.
Nee, dit is niet mogelijk in verband met de privacy. De resultaten die wij publiceren zijn niet herleidbaar tot leerlingen of de school.
De vragenlijst is anoniem. Dat betekent dat de leerling geen naam invult. We vragen ook geen andere informatie die terug te leiden is naar de leerling. De resultaten die we publiceren zijn niet herleidbaar tot leerlingen of scholen. Het Trimbos-instituut behandelt de gegevens als vertrouwelijk en beveiligt de (opslag van) gegevens volgens haar informatiebeveiligingsbeleid.
Het onderzoek is getoetst en goedgekeurd door de ethische toetsingscommissie van het Trimbos-instituut.
Heeft u nog vragen of klachten over het onderzoek? Neem dan contact op met de onderzoekers via peilstationsonderzoek@trimbos.nl of 0302971158.
Dit onderzoek is anoniem en valt daarmee niet onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Wilt u hier meer informatie over? Neem dan contact op met de Functionaris voor Gegevensbescherming (FG) van het Trimbos-instituut via fg@trimbos.nl.
Veelgestelde vragen van ouders
De school van uw kind doet mee met dit onderzoek. Dat betekent dat we aan leerlingen van groep 7 en/of 8 vragen om één keer een papieren vragenlijst in te vullen. Uw kind zit in één van deze groepen.
Het onderzoek gaat over (mentale) gezondheid, schoolbeleving, sociale mediagebruik, gamen, roken en alcohol drinken. De vragen zijn geschikt voor leerlingen van groep 7 en 8. Dit hebben we bij de leerlingen getest.
Door dit onderzoek kunnen we kijken hoe het nu met de (mentale) gezondheid van leerlingen gaat. Ook zien we of dit is veranderd vergeleken met eerdere jaren. Als meer leerlingen meedoen, kunnen we een beter beeld geven van hun (mentale) gezondheid.
Beleidsmakers gebruiken de resultaten van dit onderzoek voor het maken van landelijk beleid. Ook kunnen we zo programma’s verbeteren, zoals de ‘Gezonde School’ en ‘Welbevinden op School’.
Het onderzoek vindt plaats in oktober en november 2023. U kunt contact opnemen met de leerkracht van uw kind om te vragen op welke dag het onderzoek plaatsvindt.
We vragen aan leerlingen om één keer in de klas een vragenlijst in te vullen. Dit duurt ongeveer 45 minuten. Een onderzoeksassistent is dan aanwezig. Hij of zij geeft uitleg aan de leerlingen en beantwoord vragen.
De vragenlijst is anoniem. Dat betekent dat uw kind zijn of haar naam niet invult. We vragen geen informatie die terug te leiden is naar uw kind. De resultaten die we publiceren zijn niet herleidbaar tot leerlingen of scholen. Het Trimbos-instituut behandelt de gegevens als vertrouwelijk en beveiligt de (opslag van) gegevens volgens haar informatiebeveiligingsbeleid. Ook de school ontvangt geen gegevens over uw kind.
Het onderzoek is getoetst en goedgekeurd door de ethische toetsingscommissie van het Trimbos-instituut.
U kunt dit dan doorgeven aan de leerkracht van uw kind. Uw kind vult de vragenlijst dan niet in. Als u uw kind niet afmeldt, zullen wij aan uw kind vragen om de vragenlijst in te vullen. Uw kind kan ook zelf beslissen om niet mee te doen. Uw kind is niet verplicht om mee te doen aan het onderzoek. Uw kind kan op ieder moment, zonder te vertellen waarom, stoppen met het onderzoek.
Nee, dit is niet mogelijk. De resultaten die we publiceren zijn niet herleidbaar naar leerlingen of de school.
Neem dan contact op met de onderzoekers via peilstationsonderzoek@trimbos.nl of 030 29 711 58.
Wilt u praten over het onderzoek met iemand die niet direct betrokken is bij dit onderzoek? Mail of bel dan met Margreet ten Have (mhave@trimbos.nl, 030 29 59 281).
Wij doen er alles aan om het onderzoek goed te laten verlopen. Toch kan het voorkomen dat u een klacht heeft. Neem dan contact op met de onderzoekers via peilstationsonderzoek@trimbos.nl of 030-2971158.
Dit onderzoek is anoniem en valt daarmee niet onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Wilt u hier meer informatie over? Neem dan contact op met de Functionaris voor Gegevensbescherming (FG) van het Trimbos-instituut via fg@trimbos.nl.
Het onderzoek voor het voortgezet onderwijs
Hieronder staan de meest gestelde vragen over het onderzoek. Heeft u nog andere vragen over het onderzoek of over deelname? Neem dan gerust contact met ons op.
Veelgestelde vragen van scholen
We hebben willekeurig een aantal scholen geselecteerd uit een bestand met alle scholen voor het voortgezet onderwijs. Uw school is daarbij uitgekozen voor deelname.
Door dit onderzoek komen we te weten hoe het nu met jongeren gaat en of hun (mentale) gezondheid en middelengebruik is veranderd vergeleken met eerdere jaren. Daarnaast geeft dit onderzoek inzicht in nieuwe ontwikkelingen, zoals het populaire vapen. De onderzoeksresultaten zijn belangrijk voor beleidsmakers, gezondheids- en onderwijsprofessionals.
Hoe meer scholen meedoen, des te beter het lukt om een goed beeld te krijgen van de gezondheid en het riskante gedrag van jongeren. Deelname van uw school is dus erg belangrijk!
Als uw school meedoet, ontvangt u de landelijk onderzoeksrapportage. Door deelname draagt uw school ook bij aan het onderbouwen van landelijke beleidsmaatregelen en preventie- en ondersteuningsprogramma’s, zoals de ‘Gezonde School’ en ‘Welbevinden op school’.
U kunt via dit formulier aangeven of uw school wel of niet wil meedoen met het onderzoek. Als uw school niet wil meedoen, nemen wij geen contact meer met u op.
De GGD geeft op landelijk, regionaal en gemeentelijk niveau cijfers over de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van jongeren in klas 2 en 4. Voor het onderzoek van het Trimbos-instituut vragen we aan alle leerlingen van het voortgezet onderwijs een vragenlijst in te vullen. Dit zijn verdiepende vragen over roken, alcohol en drugsgebruik. Ook worden vragen gesteld over mentale gezondheid, gamen en gebruik van sociale media. Met het onderzoek van het Trimbos-instituut is ook een vergelijking met andere Europese landen mogelijk. Beide onderzoeken zijn daarom belangrijk.
Het onderzoek vindt plaats in oktober of november 2023. Een onderzoeksassistent van het Trimbos-instituut neemt contact op met uw school. Deze onderzoeksassistent plant samen met uw school een afspraak voor de vragenlijstafname in op een moment dat het voor uw school uitkomt.
In de vragenlijst stellen we bijvoorbeeld vragen over het gebruik van tabak, alcohol, drugs en andere middelen (zoals een e-sigaret of vape). Ook stellen we vragen over de mentale gezondheid, sociale media en gamen.
- Aan het begin van het schooljaar vragen wij aan uw school om een lijst te sturen met alle klassen uit leerjaar 1, 3, 5 en 6. In de lijst staat per klas de klasnaam, het schoolniveau en het leerjaar. Wij selecteren dan willekeurig drie tot vijf klassen die meedoen met het onderzoek.
- Per klas is er één lesuur nodig om de vragenlijst af te nemen. Hiervoor moet er voor alle leerlingen een computer, laptop of tablet gereserveerd worden. Als dit echt niet mogelijk is, dan kan de vragenlijst op een smartphone worden ingevuld.
- Een onderzoeksassistent maakt voor de vragenlijstafname een afspraak met uw school. De assistent komt langs op de afgesproken datum en neemt de vragenlijst in de klassen af.
- De leerlingen vullen één vragenlijst in. Ze mogen zelf beslissen of ze meedoen met het onderzoek of niet.
- Het is noodzakelijk dat ouders voorafgaand aan het onderzoek geïnformeerd worden door uw school door middel van een informatiebrief. Deze informatiebrief ontvangt u van het Trimbos-instituut. Zo krijgen ouders de mogelijkheid om bezwaar te maken tegen deelname van hun kind aan het onderzoek.
- Ook willen we aan (één iemand van) de schoolleiding vragen om een korte vragenlijst in te vullen. Deze vragenlijst gaat over preventie en beleid op het gebied van middelengebruik en mentale gezondheid op uw school.
- Ook vragen we aan de school om een vragenlijst te sturen naar ouders van alle leerlingen op school. Deze vragenlijst gaat over hoe ouders denken over middelengebruik door jongeren en welke regels zij stellen in hun opvoeding. Het invullen van deze vragenlijst is niet verplicht voor ouders.
We selecteren 3 tot 5 klassen per school. Klassen van alle schoolniveaus en uit leerjaar 1, 3, 5 en/of 6 kunnen meedoen. Voor leerjaar 2 en 4 werken we samen met de GGD.
De GGD voert de Gezondheidsmonitor Jeugd uit in leerjaar 2 en 4. Op basis van toeval, vult gemiddeld één leerling per klas geen Gezondheidsmonitor Jeugd in, maar een vragenlijst van het Trimbos-instituut. De vragenlijsten van de twee onderzoeken zijn ongeveer even lang. De klas merkt hier dus niks van. De GGD en het Trimbos-instituut werken zo samen om scholen én leerlingen zo min mogelijk te belasten met verschillende onderzoeken.
Ja. Uw school moet de ouders vóór de start van het onderzoek informeren met een brief. Het Trimbos-instituut stuurt u een informatiebrief die u hiervoor kunt gebruiken. Zo krijgen ouders de kans om bezwaar te maken tegen deelname van hun kind aan het onderzoek. De leerkracht houdt bij welke leerlingen niet meedoen. Het kind doet dan niet mee met het onderzoek en vult de vragenlijst niet in.
Nee, dit is niet mogelijk in verband met de privacy. De resultaten die wij publiceren zijn niet herleidbaar tot leerlingen of de school.
De vragenlijst is anoniem. Dat betekent dat de leerling geen naam invult. We vragen ook geen andere informatie die terug te leiden is naar de leerling. De resultaten die we publiceren zijn niet herleidbaar tot leerlingen of scholen. Het Trimbos-instituut behandelt de gegevens als vertrouwelijk en beveiligt de (opslag van) gegevens volgens haar informatiebeveiligingsbeleid.
Het onderzoek is getoetst en goedgekeurd door de ethische toetsingscommissie van het Trimbos-instituut.
Heeft u nog vragen of klachten over het onderzoek? Neem dan contact op met de onderzoekers via peilstationsonderzoek@trimbos.nl of 0302971158.
Dit onderzoek is anoniem en valt daarmee niet onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Wilt u hier meer informatie over? Neem dan contact op met de Functionaris voor Gegevensbescherming (FG) van het Trimbos-instituut via fg@trimbos.nl.
Veelgestelde vragen van leerlingen
Het onderzoek gaat over roken, alcohol drinken en andere drugs. Ook stellen we vragen over je (mentale) gezondheid, wat je van school vindt, sociale mediagebruik en gamen.
De vragenlijst is anoniem. Dat betekent dat je je naam niet invult. We vragen geen informatie waarmee we kunnen achterhalen wat jij hebt geantwoord. Niemand weet dus wat je hebt ingevuld.
Omdat het onderzoek anoniem is, valt het niet onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Wil je hier meer informatie over? Neem dan contact op met de Functionaris voor Gegevensbescherming (FG) van het Trimbos-instituut via fg@trimbos.nl.
Het Trimbos-instituut behandelt de gegevens vertrouwelijk en beveiligt de gegevens volgens haar informatiebeveiligingsbeleid. Klik hier voor meer informatie.
Nee. De school ontvangt geen antwoorden van leerlingen. De vragenlijst is anoniem. We weten niet wie welke antwoorden heeft gegeven.
Aan het onderzoek doen ongeveer 7000 leerlingen mee. We slaan de antwoorden van de leerlingen bij elkaar en op één plek op. Zo kunnen we bekijken hoeveel leerlingen in Nederland bijvoorbeeld alcohol drinken of vapen.
Nee. Meedoen is vrijwillig. Je mag zelf kiezen of je wel of niet de vragenlijst wilt invullen.
Ga dan naar www.kindertelefoon.nl of www.jouwggd.nl. Je kunt hier ook chatten, mailen of bellen als je nog met iemand wil praten.
Neem dan contact op met de onderzoekers via peilstationsonderzoek@trimbos.nl.
Wil je praten over het onderzoek met iemand die niet direct betrokken is bij dit onderzoek? Mail of bel dan met Margreet ten Have (mhave@trimbos.nl, 030 29 59 281).
Neem dan contact op met de onderzoekers via peilstationsonderzoek@trimbos.nl
Veelgestelde vragen van ouders
De school van uw kind doet mee aan dit onderzoek. Dat betekent dat we aan leerlingen van 3 tot 5 klassen vragen om één keer een digitale vragenlijst in te vullen. Uw kind zit in één van deze klassen.
Het onderzoek gaat over middelengebruik, (mentale) gezondheid, schoolbeleving, sociale mediagebruik en gamen.
Door dit onderzoek kunnen we kijken hoe het nu met de (mentale) gezondheid en het middelengebruik van leerlingen gaat. Ook zien we of dit is veranderd vergeleken met eerdere jaren. Hoe meer leerlingen meedoen, des te beter het lukt om een goed beeld te krijgen van hun middelengebruik en welzijn.
Beleidsmakers gebruiken de resultaten van dit onderzoek voor het maken van landelijk beleid. Ook kunnen we zo programma’s verbeteren, zoals de ‘Gezonde School’ en ‘Welbevinden op School’.
Het onderzoek vindt plaats in oktober en november 2023. U kunt contact opnemen met de mentor van uw kind om te vragen op welke dag het onderzoek plaatsvindt.
We vragen aan leerlingen om één keer in de klas een online vragenlijst in te vullen. Dit duurt ongeveer één lesuur. Een onderzoeksassistent is dan aanwezig. Hij of zij geeft uitleg aan de leerlingen en beantwoord vragen.
De vragenlijst is anoniem. Dat betekent dat uw kind zijn of haar naam niet invult. We vragen geen informatie die terug te leiden is naar uw kind. De resultaten die we publiceren zijn niet herleidbaar tot leerlingen of scholen. Het Trimbos-instituut behandelt de gegevens als vertrouwelijk en beveiligt de (opslag van) gegevens volgens haar informatiebeveiligingsbeleid. Ook de school ontvangt geen gegevens over uw kind.
Het onderzoek is getoetst en goedgekeurd door de ethische toetsingscommissie van het Trimbos-instituut.
U kunt dit dan doorgeven aan de mentor van uw kind. Uw kind vult de vragenlijst dan niet in. Als u uw kind niet afmeldt, zullen wij aan uw kind vragen om de vragenlijst in te vullen. Uw kind kan ook zelf beslissen om niet mee te doen. Uw kind is niet verplicht om mee te doen aan het onderzoek. Uw kind kan op ieder moment, zonder te vertellen waarom, stoppen met het onderzoek.
Nee, dit is niet mogelijk. De resultaten die we publiceren zijn niet herleidbaar naar leerlingen of de school.
Neem dan contact op met de onderzoekers via peilstationsonderzoek@trimbos.nl of 030-2971158.
Wilt u praten over het onderzoek met iemand die niet direct betrokken is bij dit onderzoek? Mail of bel dan met Margreet ten Have (mhave@trimbos.nl, 030 29 59 281).
Wij doen er alles aan om het onderzoek goed te laten verlopen. Toch kan het voorkomen dat u een klacht heeft. Neem dan contact op met de onderzoekers via peilstationsonderzoek@trimbos.nl of 030-2971158.
Dit onderzoek is anoniem en valt daarmee niet onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Wilt u hier meer informatie over? Neem dan contact op met de Functionaris voor Gegevensbescherming (FG) van het Trimbos-instituut via fg@trimbos.nl.