FAQ drugsdisclaimer
Hieronder vindt u het model disclaimer drugs. Wij raden u aan om te overwegen om de disclaimer onder uw nieuwsartikel te plaatsen.
Model drugsdisclaimer
Heb je vragen over drugsgebruik of maak jij je zorgen over jezelf of iemand anders? Bel de Drugs Infolijn op 0900-1995 of ga naar www.drugsinfo.nl
De disclaimer is bedoeld als tegenreactie op mogelijke ongewenste effecten van nieuwsberichten over drugsgebruik. Deze berichten kunnen bijvoorbeeld onbedoeld leiden tot normalisering van drugsgebruik of een copycat-effect. Daarnaast hebben veel mensen persoonlijk of in hun omgeving te maken met drugsgebruik. Er kunnen vragen leven over de effecten van drugs en gezondheidsrisico’s. Bovendien kampt een deel van de mensen met problematisch drugsgebruik en leven er zorgen hieromtrent.
Voor veel Nederlanders is het lastig om aan goede en betrouwbare informatie te komen. Een disclaimer in een krant of nieuwsartikel kan veel mensen bereiken. Het is een eerste laagdrempelige stap naar informatie en hulp.
Nee, we raden dit niet voor alle drugsgerelateerde nieuwsartikelen aan. We proberen op basis van het gesprek met u in te schatten of de disclaimer gepast is. De disclaimer is met name geschikt voor het plaatsen van berichten die gaan over drugs in relatie tot mensen die gebruiken. Denk aan een artikel over gezondheidsrisico’s van een drug, drugsgerelateerde incidenten of berichten die gaan over ontwikkelingen in relatie tot gebruik. Het is minder geschikt om te plaatsen onder berichten die gaan over drugscriminaliteit, legalisering of berichten over drugs die politiek van aard zijn.
De Drugs Infolijn en www.drugsinfo.nl zijn onderdeel van het Trimbos-instituut. Beide worden bemenst en beheerd door een specialistisch team dat beschikt over sterke inhoudelijke kennis en gespreksvaardigheden.
Het doel van de lijn en website is om mensen van de juiste en wetenschappelijk onderbouwde informatie te voorzien zodat de beller/lezer zelf goed afgewogen keuzes kan maken over zijn of haar situatie of vraagstuk. Zo voeren de medewerkers bij de Drugs Infolijn o.a. gesprekken met
- partners van mensen met een verslaving,
- uitgaanders die denken gedrogeerd te zijn en niet weten wat ze moeten doen,
- mensen die zelf gebruiken en willen stoppen
- mensen die een middel hebben gebruikt en daar (psychische) klachten door ervaren
- etc.
De medewerkers ondersteunen, informeren, adviseren en verwijzen door naar de juiste hulp.
Nee, er is geen grootschalig onderzoek gedaan zoals bij de 113 disclaimer. Wel hebben we een literatuuronderzoek uitgevoerd naar manieren waarop nieuwsberichtgeving over drugs mogelijk ongunstig kan zijn. Ook hebben we in 2021 een klein draagvlakonderzoek gedaan onder een aantal journalisten en redacteuren. We hopen dat er in de toekomst een onderzoek gestart kan worden.
We zijn voornemens om in de toekomst de drugsdisclaimer meer en meer aan te bieden. We hebben journalisten zoals u nodig om dit in de praktijk te brengen. Graag horen we over uw ervaringen. Wat waren de reacties? Hoe kijkt men op de redactie er tegenaan? Of zijn er misschien redenen waarom u het (toch) niet plaatst? Mail: communicatie@trimbos.nl