Feiten en cijfers over (online) gokken
Op deze pagina verzamelen we de belangrijkste feiten en cijfers over gokken in Nederland. Hierbij is speciaal aandacht voor kwetsbare groepen, zoals jongeren.
Expertisecentrum Gokken
Deze pagina is gemaakt door het Expertisecentrum Gokken
Er wordt steeds meer bekend over (online) gokken, gokproblemen en -verslaving in Nederland. Het grootste gedeelte van de informatie komt vanuit vragenlijst onderzoek of bronnen zoals LADIS en de Kansspelautoriteit. Het expertisecentrum werkt aan het verbreden van de bronnen over gokschade en gokproblemen.
Op deze pagina:
Algemene cijfers gokken
Uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van WODC (april 2024) blijkt dat in totaal 65% van de Nederlandse bevolking van 16 jaar en ouder minstens één keer in het afgelopen jaar (feb 2023 - feb 2024) heeft gegokt. Hierbij werden alle soorten kansspelen meegenomen. Wanneer de mensen die alleen met een loterij mee hebben gedaan buiten beschouwing wordt gelaten, heeft 34% van de Nederlandse bevolking van 16 jaar en ouder in het afgelopen jaar online of op een fysieke locatie gegokt. Een derde (31%) gokte op fysieke locaties. Van alle Nederlanders geeft 10% aan online te hebben gegokt. 18 tot 34-jarigen gokken vaker dan ouderen. Gokken onder de 18 jaar is illegaal. Hoe jongeren van 16 en 17 jaar in staat waren om te gokken is niet meegenomen in het onderzoek.
In het onderzoeksrapport worden naast cijfers over het aantal mensen dat gokt, ook cijfers gepresenteerd over hoeveel geld mensen verliezen en welke kansspelen het meest gespeeld worden.
In de Monitoringsrapportage online kansspelen (najaar 2024) van de Kansspelautoriteit wordt geschat dat in de eerste zes maanden van 2024 5,4% van de Nederlandse volwassen bevolking (795.000 mensen) actief online hebben gegokt via legale aanbieders. Een half jaar eerder was dit 5% (726.000 mensen). Het aantal spelers is hiermee dus gestegen. Niet iedereen gokt elke maand. Geschat wordt dat gemiddeld 455.000 mensen per maand online gokken. Gemiddeld werd er 2,8 gokwebsites per maand bezocht en naar schatting verloren spelers over de laatste zes maanden gemiddeld 946 euro. Dit komt neer op 158 euro per maand.
Gokken onder minderjarigen
Gokken is verboden voor minderjaren. Toch heeft bijna 1 op de 15 (6.7%) van de scholieren in het voortgezet onderwijs in het laatste jaar online gegokt voor geld zo blijkt uit de ScholierenMonitor van 2023. Jongens doen dit zes keer zo vaak als meisjes. Als jongeren ouder worden, is de kans groter dat zij online gaan gokken voor geld. 16-jarigen gokken namelijk twee keer zoveel (8,8% van de 16-jarigen) als 12-jarigen (4,3%).
1 op de 20 leerlingen (4.9%) gokte in een online sportweddenschap voor geld. Online sportweddenschappen zijn daarmee de populairste online gokspellen. Daarna zijn online casinogames het meest populair (2.4% van de jongeren speelde dit). Bij online sportweddenschappen gokken jongens acht keer zo vaak als meisjes. Bekijk de ScholierenMonitor voor meer cijfers en details
Ook in het onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van WODC (april 2024) is onderzoek gedaan naar minderjarigen en gokken. Zo bleek dat van de jongeren van 16 en 17 jaar oud 40% het afgelopen jaar wel eens gokte op een fysieke locatie (loterij niet meegerekend) en 12% wel eens online gegokt heeft.
Gokken en jongvolwassenen
In de Wet op Kansspelen worden jongvolwassen benoemd als groep die extra beschermd moeten worden in het gokaanbod. Uit de Monitoringsrapportage online kansspelen (najaar 2024) blijkt dat relatief veel jongvolwassenen (18 tot en met 23 jaar) gokken. 23% van de gebruikte accounts waarmee in december 2023 werd gegokt was van een jongvolwassene. Dit is relatief veel, aangezien jongvolwassenen in totaal 9,4% van de totale Nederlandse bevolking uitmaken.
Jongvolwassenen verliezen gemiddeld genomen per maand minder geld dan oudere mensen die gokken, maar hebben gemiddeld genomen ook een lager inkomen. Jongvolwassenen gokken relatief veel op sportwedstrijden.
Gokken en de verslavingszorg
Het Landelijk Alcohol en Drugs Informatie Systeem (LADIS) verzamelt cijfers over het aantal mensen dat in behandeling is bij gespecialiseerde verslavingszorginstellingen voor gokproblemen. In 2022 werden 1.920 mensen behandeld met gokken als primaire verslaving. Van de behandelde mensen is 88% man en de gemiddelde leeftijd is 35 jaar. 17% van deze mensen is jonger dan 25 jaar. Sinds 2023 neemt het aantal mensen dat zich aanmeldt met een gokverslaving in de verslavingszorg toe.
In de Monitoringsrapportage wordt gesteld dat deze cijfers nog niet laten zien wat het effect van het openen van de online markt is op het aantal mensen met een verslaving. Hierbij wordt aangegeven dat het vaak een aantal jaar kan duren voordat iemand hulp vraagt.
Online sportweddenschappen
Onderstaande cijfers over online sportweddenschappen zijn afkomstig uit het rapport ‘Online sportweddenschappen in Nederland’ van het Mulier Instituut.
Van de respondenten in het onderzoek geeft 4 op de 10 aan wel eens mee te doen aan kansspelen of sportweddenschappen (37%). 1 op de 10 Nederlanders neemt wel eens deel aan een online sportweddenschap, terwijl 3 op de 10 Nederlanders wel eens deelnemen aan kansspelen anders dan sportweddenschappen.
Sportverenigingsleden vs. niet-leden die deelnemen aan sportweddenschappen
Bijna een kwart van de sportverenigingsleden (24%) doet mee met online sportweddenschappen. Bij voetballers (37%) en teamsporters (26%) ligt dit percentage hoger. Van de sporters die geen lid zijn van een sportvereniging doet 7% mee met online sportweddenschappen.
Leeftijden deelnemers online sportweddenschappen
Vooral 16-24-jarigen (31%) en 24-34-jarigen (36%) die lid zijn van een sportvereniging nemen relatief vaak deel aan online sportweddenschappen. Ook ten opzichte van hun leeftijdsgenoten die geen lid zijn van een sportvereniging (respectievelijk 14% en 10%)
Motivatie om deel te nemen aan online sportweddenschappen
Voor bijna de helft van de deelnemers (47%) zijn sportweddenschappen een vorm van ontspanning. Ruim een derde van de deelnemers stelt dat online sportweddenschappen ervoor zorgt dat ze met meer belangstelling naar sportwedstrijden kijken (37%).
Gokken, CRUKS en Loket Kansspel
Via het Centraal Register Uitsluiting Kansspelen (CRUKS) kunnen mensen zichzelf registeren en zich daarmee voor minimaal zes maanden uitsluiten van gokken. Het aantal inschrijvingen stijgt, gemiddeld zijn er 528 inschrijvingen per week. In juni 2024 waren er in totaal 75.334 inschrijvingen in CRUKS aldus de Monitoringsrapportage. Het totaal aantal inschrijvingen is hiermee hoger geworden.
Loket Kansspel is het centrale steunpunt bij gokproblemen en biedt hulp en begeleiding. Het Loket Kansspel voerde in de eerste helft van 2024 zowel minder informatieve gesprekken als minder hulpgesprekken.
Zie voor meer informatie over preventie ons kennisdossier Preventie van en hulp bij (online) gokverslaving.
Producten
ScholierenMonitor
De ScholierenMonitor gaat over middelengebruik, digitale mediagebruik, gokken en de mentale gezondheid van scholieren.