Header Image

Waar is alcoholetikettering al verplicht?

Welke landen binnen én buiten de Europese Unie (EU) hebben op dit moment al wetgeving over alcoholetikettering? Wanneer hebben deze landen alcoholetikettering ingevoerd en om welke onderdelen gaat het?

Expertisecentrum Alcohol

Deze pagina is gemaakt door het Expertisecentrum Alcohol. Met wetenschappelijke kennis helpt het expertisecentrum professionals gezondheidsschade door alcohol terug te dringen. Op zoek naar informatie voor jezelf of een ander? Kijk op alcoholinfo.nl.

Blijf op de hoogte

Met de nieuwsbrief van het Expertisecentrum Alcohol:

E-mailadres(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heeft u een vraag?

Stuur ons een mail
Expertisecentrum Alcohol

Verplichte alcoholetikettering binnen de EU

In enkele landen binnen de EU zijn inmiddels al één of enkele onderdelen van alcoholetikettering verplicht [1].

  • Vier landen hebben wetgeving over gezondheidsinformatie en -waarschuwingen op etiketten van alcoholhoudende dranken: Duitsland, Frankrijk, Ierland en Litouwen.
  • Negen landen hebben wetgeving over het vermelden van de ingrediënten op etiketten van alcoholhoudende dranken: Bulgarije, Griekenland, Ierland, Kroatië, Litouwen, Oostenrijk, Portugal, Roemenië en Tsjechië.
  • In één land (Ierland) is het vermelden van de voedingswaarde op etiketten van alcoholhoudende dranken verplicht.

Duitsland heeft sinds 2002 wetgeving over het vermelden van een gezondheidswaarschuwing voor alcoholgebruik door minderjarigen. Deze verplichting geldt alleen voor etiketten van ‘alcopops’. Dit zijn gezoete, alcoholhoudende drankjes met een alcoholpercentage tussen 1,2% en 10%. Op het etiket moet staan dat alcoholverkoop aan mensen onder de 18 jaar verboden is. (Lees meer over alcoholgebruik bij jongeren.)

Frankrijk heeft sinds 2007 als eerste EU-land wetgeving over het plaatsen van een waarschuwing voor het gebruik van alcohol tijdens de zwangerschap. Het is verplicht om op de etiketten te vermelden dat alcoholgebruik tijdens de zwangerschap negatieve gevolgen heeft voor het (ongeboren) kind. (Lees welke gevolgen alcohol tijdens de zwangerschap kan hebben.)

Ierland heeft sinds 2018 als enige EU-land wetgeving over zowel productinformatie (ingrediënten en voedingswaarde) als gezondheidsinformatie en -waarschuwingen. Vanaf 2026 is het verplicht om op etiketten van alcoholhoudende dranken te plaatsen dat alcoholgebruik leveraandoeningen veroorzaakt en dat er een directe link bestaat tussen alcoholgebruik en kanker. (Lees hoe alcohol kanker kan veroorzaken.)

Litouwen heeft sinds 2018 wetgeving over het plaatsen van een waarschuwing voor het gebruik van alcohol tijdens de zwangerschap. Het is verplicht om op etiketten waarschuwingssymbolen te plaatsen over alcohol-gerelateerde schade aan zwangere vrouwen.

Verplichte alcoholetikettering buiten de EU

In enkele landen buiten de EU zijn één of meer onderdelen van alcoholetikettering verplicht [1]. In Zuid Afrika is het sinds 2007 wettelijk verplicht om een gezondheidswaarschuwing op het etiket te plaatsen. Dit kan een algemene waarschuwing zijn (‘Alcoholmisbruik is gevaarlijk voor de gezondheid’) of een gerichte waarschuwing over hoe alcoholgebruik de rijvaardigheid verslechtert of kan leiden tot ongelukken, geweld of verslaving.[2]

Australië en Nieuw-Zeeland hebben sinds 2020 wetgeving over het plaatsen van een waarschuwing voor alcoholgebruik tijdens de zwangerschap. Het is verplicht om op de etiketten van alcoholhoudende dranken te melden dat alcoholgebruik tijdens de zwangerschap levenslange schade voor het kind kan veroorzaken. Dit kan met een pictogram of met een pictogram in combinatie met tekst [2].

In Chili is het sinds 2023 verplicht om op alle alcoholhoudende dranken een algemene gezondheidswaarschuwing te plaatsen én drie pictogrammen met een gerichte waarschuwingen over alcoholgebruik en (auto)rijden, alcoholgebruik tijdens de zwangerschap en alcoholgebruik onder de minimumleeftijd [2].

Referenties

  1. Jané-Llopis, E., Kokole, D., Neufeld, M., Hasan, O. S. M., & Rehm, J. (2020). What is the current alcohol labelling practice in the WHO European implementation of alcohol labelling policy? World Health Organization. Regional Office for Europe. 
  2. WHO Team Alcohol, Illicit Drugs & Prison Health (ADU), Special Initiative on NCDs and Innovation (SNI) (2024). Health warning labels on alcoholic beverages in the WHO European Region in 2024. World Health Organization