Header Image

Voorlichting en educatie

De Rijksoverheid gebruikt voorlichting en educatie om mensen te informeren over de schadelijke gevolgen van alcoholgebruik en om de wetgeving te ondersteunen. Zij maakt hiervoor gebruikt van onder andere landelijke massamediale campagnes, voorlichtingsprogramma’s en informatiewebsites.

Vragen?

Expertisecentrum Alcohol

Deze pagina is gemaakt door het Expertisecentrum Alcohol. Met wetenschappelijke kennis helpt het expertisecentrum professionals gezondheidsschade door alcohol terug te dringen. Op zoek naar informatie voor jezelf of een ander? Kijk op alcoholinfo.nl.

Blijf op de hoogte

Met de nieuwsbrief van het Expertisecentrum Alcohol:

E-mailadres(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heeft u een vraag?

Stuur ons een mail
Expertisecentrum Alcohol

Landelijke massamediacampagnes

NIX18-campagne: promoot de sociale norm dat het normaal is voor kinderen om vóór hun 18e jaar geen alcohol te drinken en niet te roken. Met name de ouders worden opgeroepen om afspraken te maken met hun kind over middelengebruik. De campagne ondersteunt daarmee de in de Alcoholwet vastgelegde leeftijdsgrens van 18 jaar.

BOB-campagne: promoot de sociale norm dat alcohol en verkeer niet samengaan. De campagne ondersteunt daarmee de in de Wegenverkeerswet vastgelegde alcohollimieten voor bestuurders.

Dranquilo-campagne: promoot dat het heel normaal is om geen of minder alcohol te drinken en laat zien dat je niet buiten de groep valt als je niet meedrinkt. De campagne heeft bijzondere aandacht voor ouderen, studenten en plattelandsjongeren. De opzet komt voort uit de afspraken die in het Preventieakkoord Problematisch Alcoholgebruik gemaakt zijn om het bewustzijn van het gebruiken van alcohol en de effecten daarvan te vergroten.

Campagne IkPas/’40 dagen geen druppel’: promoot tijdelijk niet drinken met als doel om gewoontepatronen te doorbreken.

Voorlichtingsprogramma’s

Naast in massamediacampagnes investeert de overheid ook in voorlichtingsprogramma’s op scholen, zoals het door het Trimbos-instituut ontwikkelde programma Helder op School.

Publieksinformatie

Informatie over alcohol voor het algemene publiek wordt verspreid via verschillende websites, zoals www.alcoholinfo.nl. Ook kunnen mensen vragen stellen aan medewerkers van de Alcohol Infolijn van het Trimbos-instituut via e-mail, chat of telefoon (0900-1995).


Gerelateerde pagina's

Lopend onderzoek