Expertisecentrum Alcohol
Deze pagina is gemaakt door het Expertisecentrum Alcohol. Met wetenschappelijke kennis helpt het expertisecentrum professionals gezondheidsschade door alcohol terug te dringen. Op zoek naar informatie voor jezelf of een ander? Kijk op alcoholinfo.nl.
Blijf op de hoogte
Met de nieuwsbrief van het Expertisecentrum Alcohol:
Heeft u een vraag?
Stuur ons een mailGevolgen van alcohol voor de lichamelijke gezondheid
Het gebruik van alcohol heeft veel nadelige gevolgen, zowel op de korte als op de langere termijn. Dit dossier geeft een overzicht van de actuele wetenschappelijke kennis over de werking van alcohol in het lichaam en de effecten van alcoholgebruik op de lichamelijke gezondheid. In een apart dossier gaan we in op de gevolgen van alcohol voor de mentale gezondheid en het ontstaan van verslaving.
- Werking van alcohol in het lichaam (algemeen)
Hoe wordt alcohol opgenomen, hoe werkt het in de hersenen en wat ervaar je daardoor als je gedronken hebt? En wat is de invloed van het patroon waarin iemand drinkt (hoeveel en hoe vaak)? - Invloed van alcohol op specifieke organen
Hoe werkt alcohol in op het maag-darmstelsel, op de hersenen en op de lever, waar de alcohol wordt afgebroken? - Specifieke ziektebeelden in relatie tot alcoholgebruik
Welke invloed heeft drankgebruik op hart- en vaatziekten en diabetes? De relatie tussen alcohol en kanker, alcohol en gewicht en alcohol, weerstand en luchtweginfecties beschrijven we in aparte dossiers. - Voor, tijdens en na de zwangerschap
Welke invloed heeft het drinken van alcohol in de fase van conceptie - voor vrouwen én voor mannen? Wat zijn de effecten van alcohol tijdens de zwangerschap en hoe werkt het in de periode daarna bij het geven van borstvoeding? Lees er alles over in het dossier Alcohol en zwangerschap. - Risicogroepen zoals jongeren en 50-plussers
Lees in het item Risicogroepen problematisch alcoholgebruik kort over de extra risico’s op gezondheidsschade door alcohol voor o.a. jongeren, studenten, 50-plussers en kinderen van ouders met psychische problemen. De dossiers Alcohol en jongeren, Alcohol en studenten, Alcohol en 50-plussers gaan dieper in op een aantal van deze risicogroepen.
Meer informatie voor zorgverleners
Specifieke informatie over het omgaan met alcoholgebruik in de zorg is te vinden in aparte dossiers.
- Alcohol en somatische klachten in de huisartsenpraktijk (zie huisartsenpraktijk)
- Alcohol en de SEH
- Alcoholgebruik en sociale wijkteams
Video: Risico's van alcoholgebruik
Prof. dr. Tim Stockwell van het Canadian Institute for Substance Use Research en de University of Victoria in Canada vertelt in deze video over de risico’s van alcoholgebruik.
Hij vertelt onder andere dat wanneer je meer alcohol gebruikt de negatieve gevolgen groter zullen zijn en hoe de risico’s van alcoholgebruik wereldwijd kunnen verschillen.
Prof. dr. Tim Stockwell over de risico’s van alcoholgebruik from Trimbos-instituut on Vimeo.
Video: Alcohol en leverziekten
Verder vertelt Prof. dr. Annie Britton van het Institutional Research Information Service uit Engeland vertelt in deze video over de relatie tussen alcoholgebruik en leverziekten. Ze benadrukt dat er een sterke relatie is tussen alcoholgebruik en de ontwikkeling van leverziekten, en onderstreept onder meer het belang van vroegsignalering om tijdig interventies aan te kunnen bieden.
Prof. dr. Annie Britton over de relatie tussen alcoholgebruik en leverziekte from Trimbos-instituut on Vimeo.
Video: Alcohol tijdens de zwangerschap
Als laatste vertelt Dr. Niamh Fitzgerald van het Institute for Social Marketing aan de University of Stirling in Engeland ons in deze video over het gebruik van alcohol tijdens de zwangerschap. Ze vertelt over de rol die professionals spelen in het voorkomen van alcoholgebruik onder zwangere vrouwen, en de uitdagingen die daarbij komen kijken.
Dr. Niamh Fitzgerald over het gebruik van alcohol tijdens de zwangerschap from Trimbos-instituut on Vimeo.