Zinvolle vrijetijdsbesteding voor jongeren

Zinvolle vrijetijdsbesteding is een belangrijke, beschermende factor voor een positieve ontwikkeling van jongeren [1]. Uit IJslands onderzoek blijkt dat IJslandse jongeren die meer deelnemen aan vrijetijdsactiviteiten, minder alcohol drinken [2].

Expertisecentrum Alcohol

Deze pagina is gemaakt door het Expertisecentrum Alcohol. Met wetenschappelijke kennis helpt het expertisecentrum professionals gezondheidsschade door alcohol terug te dringen. Op zoek naar informatie voor jezelf of een ander? Kijk op alcoholinfo.nl.

Blijf op de hoogte

Met de nieuwsbrief van het Expertisecentrum Alcohol:

E-mailadres(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heeft u een vraag?

Stuur ons een mail
Expertisecentrum Alcohol

In IJsland wordt daarom, in het kader van het IJslandse preventiemodel, al meer dan 20 jaar geïnvesteerd in zinvolle vrijetijdsbesteding voor jongeren in de vorm van sport-, cultuur- en muziekactiviteiten. Hierbij is het belangrijk dat de activiteiten worden begeleid door professionals en plaatsvinden in een gezonde omgeving [2]. Ook Nederlandse gemeenten werken volgens de uitgangspunten van het IJslandse preventiemodel, namelijk in het implementatietraject Opgroeien in een Kansrijke Omgeving.

Niet in alle landen is het zo dat jongeren die meer deelnemen aan vrijetijdsactiviteiten, minder alcohol drinken. Uit diverse, internationale onderzoeken blijkt dat jongeren die meer sporten ook meer alcohol drinken. Voor de (mogelijke) verklaringen hiervoor, zie het item ‘De relatie tussen alcohol en sport’. Daarom is het belangrijk om te werken aan een gezonde sportomgeving met een verantwoord alcoholbeleid, zeker op plekken waar kinderen en jongeren sporten. Voor sportverenigingen zijn er diverse tools en materialen beschikbaar om hen te ondersteunen in het werken aan een verantwoord alcoholbeleid.

Zinvolle vrijetijdsbesteding in een gezonde omgeving kan dus een grote bijdrage leveren aan een positieve ontwikkeling. Hier kun je een bijdrage aan leveren als professionals bij bijvoorbeeld een gemeente, in het onderwijs of als jongerenwerker. Hieronder wat inspiratie op een rij:

  • Ga in gesprek met lokale aanbieders van cultuur-, muziek- en sportactiviteiten om te kijken hoe het aanbod en de jongeren dichter bij elkaar gebracht kunnen worden.
  • Ondersteun sportverenigingen met het werken aan hun verantwoord alcoholbeleid. Gebruik hiervoor de tools en materialen voor sportverenigingen.
  • Maatschappelijke diensttijd: Jongeren van 14 t/m 27 jaar kunnen meedoen met Maatschappelijke Diensttijd (MTD). Op vrijwillige basis kunnen ze meewerken aan een project om zo meer te leren over zichzelf en wat ze kunnen. Ga op zoek naar lokale organisaties waar jongeren aan MTD mee kunnen doen en verbind deze organisaties en jongeren aan elkaar.

Referenties

1. Ince, D., van Yperen, T. en Valkestijn, M. (2018). Top Tien Beschermende Factoren Voor Een Positieve Ontwikkeling van Jeugdigen. Utrecht: Nederlands Jeugdinstituut.
2. Smeets, L., Monshouwer, K., Batyreva, I., de Wilde, E.J., de Greeff, J. (2019). De IJslandse aanpak van middelengebruik onder jongeren: Kansen van dit preventiemodel voor de Nederlandse situatie. Utrecht: Trimbos-instituut.