Header Image

Alcohol en hart- en vaatziekten

Welke effecten heeft het drinken van alcohol op de bloeddruk? En wat zijn de risico’s op het ontstaan van hart- en vaatziekten, zoals een verhoogde bloeddruk, hartinfarct, hartfalen, hartritmestoornissen en beroerte? Maakt het uit hoeveel en hoe vaak iemand drinkt (drinkpatroon)? En zorgt minder drinken voor minder risico op hart- en vaatziekten?

Expertisecentrum Alcohol

Deze pagina is gemaakt door het Expertisecentrum Alcohol. Met wetenschappelijke kennis helpt het expertisecentrum professionals gezondheidsschade door alcohol terug te dringen. Op zoek naar informatie voor jezelf of een ander? Kijk op alcoholinfo.nl.

Blijf op de hoogte

Met de nieuwsbrief van het Expertisecentrum Alcohol:

E-mailadres(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heeft u een vraag?

Stuur ons een mail
Expertisecentrum Alcohol

Overmatig en zwaar alcoholgebruik heeft een ongunstig effect op het ontstaan van verschillende hart- en vaatziekten. Bij licht tot matig drankgebruik ligt dit genuanceerder. Vaak wordt er geen relatie gezien tussen ziekte en alcoholgebruik. En bij ischemische hartzieken en een herseninfarct lijkt alcohol zelfs een beschermend effect te hebben. Klopt dit en hoe moeten we dit interpreteren? In dit dossier zoeken we naar antwoorden. En ook beschrijven we een aantal mogelijke biologische verklaringen voor de relatie tussen alcoholgebruik en hart- en vaatziekten.

Met dank aan suggesties en commentaar van Nienke van der Putten, Hartstichting