Er zijn aanwijzingen dat een eenmalige ‘binge’ (dat wil zeggen binnen korte tijd veel alcohol gebruiken) een effect kan hebben op het immuunsysteem.
Expertisecentrum Alcohol
Deze pagina is gemaakt door het Expertisecentrum Alcohol. Met wetenschappelijke kennis helpt het expertisecentrum professionals gezondheidsschade door alcohol terug te dringen. Op zoek naar informatie voor jezelf of een ander? Kijk op alcoholinfo.nl.
Blijf op de hoogte
Met de nieuwsbrief van het Expertisecentrum Alcohol:
Heeft u een vraag?
Stuur ons een mailHet onderzoek naar het effect van binge drinken op het immuunsysteem staat nog in de kinderschoenen en veel is nog onduidelijk. Het acute (directe) effect van alcohol op het immuunsysteem is vermoedelijk minder ernstig dan het effect van chronisch overmatig alcoholgebruik (zie begrippenlijst) en mogelijk ook tijdelijk van aard. Toch kan een tijdelijke verstoring van het immuunsysteem ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Als een tijdelijke ‘immuundip’ door binge drinken (zie begrippenlijst) bijvoorbeeld optreedt op een drukke plek zoals in een bar, festival of op een feest, dan is het risico aanwezig dat je eerder besmet of geïnfecteerd raakt door rondzwevende ziekteverwekkers zoals bacteriën en virussen. Hieronder bespreken we twee onderzoeken waarin het effect van binge drinken op immuniteit onderzocht werd.
Gerelateerde pagina's
- Alcohol en COVID-19
- Alcohol en luchtweginfecties
- Het immuunsysteem
- Invloed van alcohol op COVID-19
- Luchtweginfecties uitgelegd
Referenties
- Afshar, M., Richards, S., Mann, D., Cross, A., Smith, G.B., Netzer, G., Kovacs, E. and Hasday, J. (2015). Acute Immunomodulatory Effects of Binge Alcohol Ingestion. Alcohol, 49(1), 57–64.
- Bala, S., Marcos, M., Gattu, A., Catalano, D. & Szabo, G. (2014). Acute Binge Drinking Increases Serum Endotoxin and Bacterial DNA Levels in Healthy Individuals. PLOS One, volume 9, pp 1-5.