Alcoholscholing voor de eerste- en tweedelijnszorg

Expertisecentrum Alcohol

Deze pagina is gemaakt door het Expertisecentrum Alcohol. Met wetenschappelijke kennis helpt het expertisecentrum professionals gezondheidsschade door alcohol terug te dringen. Op zoek naar informatie voor jezelf of een ander? Kijk op alcoholinfo.nl.

Blijf op de hoogte

Met de nieuwsbrief van het Expertisecentrum Alcohol:

E-mailadres(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heeft u een vraag?

Stuur ons een mail
Expertisecentrum Alcohol

Scholing en nascholing voor professionals in de eerstelijnszorg

Overzicht van scholingsmogelijkheden en e-learning. Het blijkt effectief om gezondheidsprofessionals te trainen en te ondersteunen bij vroegsignalering en begeleiding bij ongezond alcoholgebruik. Zij blijken screening en kortdurende interventies voor zware drinkers dan vaker toe te passen [1].

  • Basistraining alcohol en drugs voor professional ti
  • Digitaal college ouderen
  • E-learning ggzecademy
  • E-learning KNMG
  • Nascholing NHG (i.p.v. stip en PIN) https://www.nhg.org/scholing

Basistraining en e-learning alcohol en drugs Trimbos-instituut

Basistraining alcohol en drugs (1 dagdeel)
Training van het Trimbos-instituut voor mensen die in hun werk te maken hebben met mensen die alcohol en/of drugs gebruiken en hun kennis over de effecten en risico’s van alcohol en drugs willen verdiepen, op basis van kennis en praktijkervaring van de Alcohol en Drugs Infolijn.

E-learning Alcohol en Drugs (1 uur)
Online cursus van een uur van het Trimbos-instituut over de belangrijkste effecten van de meest gebruikte drugs en het POM-model (persoon - omgeving - middel).

Digitaal college ouderen en alcohol Victas

In het digitaal college Ouderen en Alcohol van centrum voor verslavingszorg Victas gaan Myrna Keurhorst (Radboudumc) en Rob Bovens (Windesheim/Tranzo) in op het toegenomen alcoholgebruik bij ouderen en de vraag wat de huisarts hieraan kan doen (video, ca. 7 minuten).

E-learning ggzecademy voor POH GGZ

In deze gratis e-learning POH GGZ Problematisch middelengebruik leert de praktijkondersteuner (POH GGZ) alert te zijn op de (indirecte) signalen van middelengebruik. Ook leert zij gesprekstechnieken met behulp van verschillende casussen.

E-learningmodule KNMG

Het KNMG heeft in samenwerking met het Partnership Vroegsignalering Alcohol en Medisch Contact de e-learning ‘Bespreekbaar maken van alcoholgebruik van de patiënt’ ontwikkeld. De e-learning duurt 2 uur en is bedoeld voor artsen die in hun dagelijkse praktijk geconfronteerd worden met klachten van patiënten die mogelijk (mede) veroorzaakt worden door overmatig alcoholgebruik. De nascholing behandelt onder andere hoe de arts het alcoholgebruik ter sprake kan brengen en hoeveel alcohol te veel is.

Nascholing NHG

Vroegsignalering in de eerste- en tweedelijn

De eerste- en tweedelijnzorg, waaronder de huisarts, ziekenhuizen en de ggz, zijn belangrijke plekken om problematisch alcoholgebruik vroegtijdig te signaleren en naar passende hulp te verwijzen. Lees meer over vroegsignalering in de eerstelijn en in de tweedelijn. Bekijk ook de praktische Handreiking Implementatie vroegsignalering alcoholproblematiek in ziekenhuizen.

Referenties

  1. Angus A., Li J., Romero-Rodrigues E., Anderson P., Parrott S. & Brennan A. (2018). Cost-effectiveness of strategies to improve delivery of brief interventions for heavy drinking in primary care: results from the ODHIN trial. European Journal of Public Health, Volume 29, Issue 2, April 2019, Pages 219–225, https://doi.org/10.1093/eurpub/cky181