Nieuws |

Wiet-Check tree omhoog op ‘erkenningsladder’ RIVM

Wiet-Check tree omhoog op ‘erkenningsladder’ RIVM

De Wiet-Check is effectief in het verminderen van cannabisgebruik bij jongeren van 14-21 jaar die veertien of meer joints per week gebruiken en geen hulpvraag hebben. Bij een nieuwe beoordeling door de Erkenningscommissie Jeugdgezondheidszorg, preventie en gezondheidsbevordering (voor jeugd) (RIVM) groeide de interventie door van ‘goed onderbouwd’ naar ‘eerste aanwijzingen voor effectiviteit’.

De Wiet-Check bestaat uit twee gesprekken met een preventiewerker van de verslavingszorg. Deze gesprekken kunnen zowel bij de instelling voor verslavingszorg of jeugdhulp als op school of in het jongerencentrum plaatsvinden. Het doel van de Wiet-Check is de motivatie versterken van stevig blowende jongeren om te minderen of te stoppen met cannabisgebruik. Uiteindelijk moet problematisch cannabisgebruik voorkomen worden of verminderen.

Check-up model

Dit doel wordt bereikt door in een beproefd ‘check-up model’ van een assessment en feedback gesprek in te gaan op beïnvloedbare persoonlijke risicofactoren zoals de motivatie voor zelfregulatie en het vertrouwen in eigen kunnen.

In de gesprekken wordt onder andere normatieve feedback gegeven en de negatieve invloed van cannabisgebruik op belangrijke levensgebieden en persoonlijke doelen wordt besproken. Dit alles gebeurt op een niet-veroordelende manier met motiverende gesprekstechnieken. Eind 2016 hebben de normgegevens in de handleiding een update gekregen.

Effectief

Uit een gerandomiseerde studie in Nederland blijkt de Wiet-Check effectief bij jongeren die meer dan veertien joints per week gebruiken. Over een periode van negen maanden daalde hun cannabisgebruik aanzienlijk. Ook in Australië worden met name bij zwaardere blowers positieve effecten gevonden bij de Adolescent Cannabis Check-Up (waar de Wiet-Check een directe vertaling van is).

Training

De Trimbos Academie biedt een tweedaagse training aan voor preventiewerkers van de verslavingszorg die met de Wiet-Check willen gaan werken.

De volledige beschrijving van de Wiet-Check is te vinden in de interventiedatabank van het Loket Gezond Leven.

Meer informatie

Anouk de Gee

Stuur een bericht aan contactpersoon Anouk de Gee
of bel +31 (0)30 – 2959(362)