Twaalf nieuwe gemeenten starten met Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO)
Een groep van twaalf gemeenten heeft zich in januari 2023 aangesloten bij het implementatietraject ‘Opgroeien in een Kansrijke Omgeving’. In totaal werken er nu 32 gemeenten met OKO aan het creëren van een positieve leefomgeving voor de jeugd. Op 25 en 26 januari kwamen de nieuwe gemeenten voor het eerst samen tijdens de tweedaagse OKO starttraining waar het OKO-ondersteuningsteam van het Trimbos-instituut de gemeenten de eerste handvatten gaf om te starten met de lokale implementatie van OKO.
De twaalf nieuwe gemeenten die deelnemen aan het 4-jarige OKO ondersteuningstraject van het Trimbos-instituut zijn: De Fryske Marren, Haarlemmermeer, Kampen, zes gemeenten uit de Noord-Veluwe (Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek, Putten), Nijkerk Smallingerland en de gemeente Stein. Ook de gemeente Edam-Volendam, die al vier jaar werkt met het programma LEF (gebaseerd op het IJslandse preventiemodel), heeft zich aangesloten. Met de gemeenten die in 2018 met het pilottraject van het IJslandse preventiemodel in Nederland zijn gestart en de gemeenten die zich in januari 2022 hebben aangesloten, werken er momenteel 32 gemeenten volgens de werkwijze van OKO. Het Trimbos-instituut ondersteunt deze gemeenten bij het implementeren van de aanpak en zorgt voor kennis en uitwisseling binnen het OKO-netwerk.
OKO starttraining
Op 25 en 26 januari kwamen 58 deelnemers van de nieuwe OKO gemeenten samen in het Beatrixgebouw te Utrecht voor een tweedaagse starttraining. Tijdens deze training leerden de gemeenten meer over de werkwijze van OKO, middelenpreventie en het welbevinden van jongeren in Nederland. Daarnaast was er tijd elkaar te leren kennen en geïnspireerd te raken door gemeenten die al met OKO werken.
Maart OKO inspiratiemaand
Gemeenten kunnen jaarlijks aansluiten bij het OKO-netwerk. Heeft uw gemeente interesse om met OKO aan de slag te gaan? In maart organiseren we verschillende online bijeenkomsten over OKO. Tijdens korte online sessies staan we stil bij wat OKO is, hoe je als gemeente aan de slag kunt met OKO, hoe OKO zich verhoudt tot andere preventieaanpakken en meer. Meer informatie en inschrijven kan via de website: Inspiratiemaand Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO).
Impuls voor Opgroeien in een Kansrijke Omgeving
Het Ministerie van VWS geeft Opgroeien in een Kansrijke Omgeving een impuls. Met deze financiële ondersteuning kunnen meer gemeenten worden bereikt en kan de preventieve aanpak, gebaseerd op het IJslandse preventiemodel, verder in Nederland worden ontwikkeld en onderzocht.
Daarnaast kunnen gemeenten via de brede SPUK-regeling gelden aanvragen voor (een deel van) de financiering van de implementatie van OKO. Gemeenten die deze SPUK-OKO gelden toegekend krijgen zijn niet automatisch aangesloten bij het OKO-ondersteuningstraject. Aanmelden voor het ondersteuningstraject kan weer vanaf september 2023. Uw interesse alvast kenbaar maken kan door de interessepeiling in te vullen. Een van onze OKO-adviseurs neemt dan contact met u op.
Blijf op de hoogte
Meer weten over Opgroeien in een Kansrijke Omgeving? Kijk dan op onze informatiepagina of meld u aan voor de OKO-nieuwsbrief. Heeft u vragen? Stuur dan een bericht naar OKO@trimbos.nl.