Staatssecretaris Karremans op bezoek bij het Trimbos-instituut

mentale gezondheid en middelengebruik

Op 18 oktober bezocht Vincent Karremans, staatssecretaris voor Jeugd, Preventie en Sport van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het Trimbos-instituut. De staatssecretaris en zijn beleidsmedewerkers maakten kennis met de landelijke en internationale activiteiten van het Trimbos-instituut.

Omdat mentale gezondheid ertoe doet

Bestuurder Peter van Dijken trapte het werkbezoek af met een toelichting over de kernactiviteiten van het Trimbos-instituut. Vervolgens hielden medewerkers pitches over het werk dat ze doen op het gebied van onderzoek, monitoring, interventieontwikkeling, implementatie en publieksvoorlichting op mentale gezondheid en middelengebruik.

Beschermingsfactoren en preventie

Tijdens het bezoek was veel aandacht voor de risico’s die spelen in de verschillende levensfases – van zwangerschap tot jongvolwassenheid. En welke effectieve preventieve maatregelen ingezet kunnen worden in deze levensfasen, die een duurzaam effect hebben. Wetenschappelijke inzichten uit monitoring- en effectonderzoek, nauwe afstemming met het veld en lange termijn commitment zijn daarbij cruciaal. Dat bleek bijvoorbeeld uit de presentatie over het succesvolle IJslandse preventiemodel om middelengebruik door jongeren te voorkomen en welbevinden onder jongeren te verbeteren. Deze aanpak wordt in Nederland onder de naam Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO) door bijna 50 gemeenten gebruikt, met ondersteuning van het Trimbos-Instituut.

Trends en effectieve interventies

Alarmerende trends zoals het aantal jongeren dat vapet en daarmee meer risico’s loopt op gezondheidsschade en verslaving kwamen uiteraard ook aan bod. De staatssecretaris maakt zich daar grote zorgen over. Verder is gesproken over landelijke en regionale effectieve aanpakken en interventies om drugs, alcohol en tabaksgebruik tegen te gaan en jongeren gericht te wijzen op de risico’s.

Integrale aanpak over de domeinen heen

De rode draad van alle pitches en discussies was hoe belangrijk het is om de beschikbare wetenschappelijke kennis over mentale gezondheid en middelengebruik breder te implementeren en daarin gerichte beleidskeuzes te maken waarbij de focus moet liggen op een integrale aanpak. ‘We gaan graag de uitdaging van de staatssecretaris aan om mee te denken hoe bewezen effectieve interventies voor opgroeiende kinderen en jongeren optimaal geïmplementeerd kunnen worden. Uit onderzoek weten we de laatste jaren steeds beter wat wel en wat niet werkt om de mentale gezondheid en middelenpreventie te verbeteren, maar hiervoor is wel nodig dat er meer aandacht komt voor de implementatie van effectieve aanpakken’, aldus Peter van Dijken, voorzitter Trimbos-instituut.

Laila Zaghdoudi
Communicatieadviseur