Nieuws |

Richtlijn Tabaks- en nicotineverslaving vernieuwd

De multidisciplinaire richtlijn Tabaks- en nicotineverslaving is vernieuwd. Nieuwe onderwerpen zijn onder meer het korte stopadvies (very brief advice) en de ondersteuning bij stoppen met roken voor zwangeren. De richtlijn bevat ook praktische aanbevelingen over stoppen met vapen.

Een werkgroep van zorgverleners heeft de nieuwe aanbevelingen geformuleerd, ondersteund door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en het Trimbos-instituut. Medisch specialisten en verpleegkundigen kunnen de multidisciplinaire richtlijn gebruiken. De nieuwe modules in de richtlijn tabaks- en nicotineverslaving zijn in dit overzicht te vinden. Specifiek voor huisartsen en hun ondersteuners is de NHG-Behandelrichtlijn Stoppen met roken tegelijkertijd herzien. Deze is te vinden op de website van het NHG.

Geef rokers een stopadvies

Het blijft belangrijk dat zorgverleners roken bespreekbaar maken. In de behandelrichtlijn is daarom het ‘Very brief advice’ toegevoegd. Een kort stopadvies waarmee elke zorgverlener makkelijk roken bespreekbaar kan maken. Het kost namelijk relatief weinig tijd. Heeft een patiënt klachten of aandoeningen die komen door het roken? Of behoort degene tot een risicogroep? Dan is de aanbeveling om een uitgebreider stoppen-met-rokenadvies te geven.

Praktische tips over stoppen met vapen

Nieuw in de richtlijn zijn aanbevelingen voor het beleid bij het stoppen met het gebruik van de e-sigaret (vapen). Er wordt aangeraden om ook bij het stoppen met vapen gedragsmatige begeleiding aan te bieden. En dit eventueel aan te vullen met nicotinevervangende middelen. Een e-sigaret als hulpmiddel om te stoppen met roken wordt niet aanbevolen.

Ondersteuning bij stoppen met roken voor zwangeren

Er zijn ook nieuwe aanbevelingen opgenomen voor vrouwen die zwanger zijn en roken. Om hen te helpen met stoppen wordt gedragsmatige begeleiding aangeraden. Een zorgverlener kan nu ook overwegen om, onder bepaalde voorwaarden, als aanvulling op de begeleiding nicotinevervangende middelen voor te schrijven. Het is daarbij wel belangrijk dat de zwangere begeleiding krijgt van een zorgverlener met ervaring.

Naamswijziging richtlijn

De naam van de richtlijn is veranderd vanwege de toenemende verslaving aan andere nicotinehoudende producten zoals de e-sigaret. Waar de vorige richtlijnherzieningen nog de titel ‘Behandeling van tabaksverslaving en stoppen met roken ondersteuning’ droeg, is deze nu teruggebracht tot ‘Tabaks- en nicotineverslaving’.

Petra Hopman
Wetenschappelijk medewerker