Nieuws |

Reactie naar aanleiding van meldingen gevaarlijke 3-MMC

Dit weekend zouden meerdere meldingen zijn gedaan over gevaarlijke 3-MMC en mensen die onwel zouden zijn geworden na gebruik. Op dit moment zijn we bezig om binnen ons netwerk uit te zoeken wat de achtergrond is van deze meldingen en of deze meldingen aanleiding geven tot nadere acties. Vooralsnog lijkt dit niet het geval te zijn.

Wat weten we wel

Drugsgebruik brengt risico’s met zich mee, vervuild of niet. Wil je geen risico lopen, gebruik dan niet. Het middel 3-MMC (en ook andere middelen die je soms krijgt in plaats van 3-MMC) is een stimulerende drug. Stimulerende drugs zetten je hart- en vaatstelsel onder druk, en kunnen zorgen voor oververhitting.  Risico’s van stimulerende drugs zoals 3-MMC zijn onder meer:

  • Verhoogde hartslag, bloeddruk en ademhaling
  • Pijn op de borst, hartkloppingen
  • Slapeloosheid (hele nacht wakker liggen)
  • Angstklachten en depressieve klachten
  • Ook oververhitting is een belangrijk risico, zeker in de zomer.
  • Bij 3-MMC specifiek zien we een hoog risico op verslaving

Dit zijn risico’s die serieus genomen moeten worden. Daarnaast is het goed om te weten dat het combineren van 3-MMC met andere middelen (drugs, alcohol en medicijnen) de risico’s nog verder vergroot.

Vervuilingen en markt

Drugs hoeven niet vervuild te zijn om er toch aan te kunnen overlijden. Iemand kan dus aan alleen 3-MMC dood gaan. De 3-MMC-markt is bovendien ‘rommelig’. In veel gevallen worden onder de naam van 3-MMC andere stoffen verkocht, zoals 4-MMC, 3-CMC, 2-MMC en DiMethylPentylon (DMP). Dit zijn allemaal stoffen met een stimulerende werking en dus de bovenstaande risico’s.

Het Trimbos-instituut monitort de drugsmarkt nauwkeurig. Als er extra gevaarlijke drugs in omloop zijn waarschuwen we direct via de Red Alert-app.

Meer informatie voor publiek

Heb je vragen over drugsgebruik of maak jij je zorgen over jezelf of iemand anders? Bel de Drugs Infolijn op 0900-1995 (10ct/min) of ga naar www.drugsinfo.nl.

Meer informatie is ook te lezen op www.drugsenuitgaan.nl en drugsenuitgaan (@drugsenuitgaan) | TikTok

Meer informatie voor professionals

Media kunnen bij vragen contact opnemen via de persvoorlichters van het Trimbos-instituut: Media – Trimbos-instituut