Minder mensen zitten in de rook van een ander
Steeds minder mensen zitten binnen in de tabaksrook van een ander. “Door de jaren heen zijn meer ruimten rookvrij geworden. Daardoor is het minder normaal om binnen te roken.” zegt programmahoofd tabaksontmoediging Marc Willemsen. “Wel zien we dat jongvolwassenen nog vaak thuis meeroken. Om de rookvrije generatie te bereiken, blijft aandacht voor rookvrije plekken belangrijk. Binnen én buiten.” Dat komt uit de kerncijfers roken 2023.
Rookvrije ruimten zijn belangrijk
Vanaf 2020 zijn aparte rookruimten in de horeca, publieke sector (2021) en op andere plekken (2022) niet meer toegestaan. In de factsheet Kerncijfers roken 2023 zien we dat het aantal mensen dat binnen meerookt daarmee ook is gedaald. Maar het is nog niet helemaal verdwenen. Ongeveer 8% van volwassen Nederlanders wordt nu nog regelmatig binnen blootgesteld aan tabaksrook van anderen. Dit gebeurt in thuissituaties en tijdens werk in bijvoorbeeld de thuiszorg of gevangenis.
Willemsen: “Het blijft belangrijk om in te zetten op rookvrije plekken. Binnen én buiten. Zo bescherm je niet-rokers tegen blootstelling aan tabaksrook. Ook buiten kun je schadelijke stoffen binnenkrijgen. Vooral voor mensen met luchtwegklachten kan dat een probleem zijn. Daarnaast worden kinderen minder snel geconfronteerd met mensen die roken, waardoor de sociale norm verandert.”
Eefje Willemse legt in haar blog uit dat je ook buiten nicotine binnenkrijgt.
Rookvrije ruimten zorgen voor minder ziekenhuisopnames
Meeroken is het inademen van andermans tabaksrook. Je kunt er ziek van worden. Internationaal onderzoek heeft laten zien dat er na landelijke invoering van rookvrije ruimten minder ziekenhuisopnames zijn vanwege hartziekten zoals hartinfarct. Verder zijn er aanwijzingen dat ook het aantal vroeggeboorten, sterfgevallen aan COPD en beroerten afneemt. Meer details hierover zijn te vinden in onze nieuwe factsheet meeroken.
Aantal rokers blijft gelijk
19 procent van de volwassenen in Nederland rookt. Dat is gelijk gebleven aan vorig jaar. En ook het percentage rokers dat in 2023 een stoppoging heeft gedaan is gelijk gebleven.
Willemsen: “De tabaksindustrie weet nog steeds veel mensen te verleiden om te beginnen met roken. Om het doel van een rookvrije samenleving in 2040 te bereiken, moet de overheid blijven investeren in effectieve maatregelen om het roken verder te ontmoedigen. Denk dan aan campagnes en voorlichting, ruimhartiger aanbieden van stoppen-met-rokenhulp, verdere verhoging van de tabaksaccijns en andere regelgeving om producten minder aantrekkelijk en bereikbaar te maken.”