Nieuws |

Gevangenispersoneel wordt beter voorbereid op middelengebruik onder gedetineerden

middelengebruik onder gedetineerden

Medewerkers van penitentiaire inrichtingen (PI) krijgen regelmatig te maken met drugs- en alcoholgebruik onder gedetineerden. Hoe kunnen ze middelengebruik herkennen en omgaan met gedetineerden die onder invloed zijn? Het Trimbos-instituut en het Opleidingsinstituut van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) zijn daarom een samenwerking aangegaan die zich richt op het trainen van medewerkers over middelengebruik. Speciale aandacht wordt gegeven aan de designer drugs zoals ‘Spice’ en synthetische opioïden.

De training “Omgaan met gebruik van alcohol en drugs in detentiesettings” is het resultaat van deze samenwerking. Dit trainingsaanbod loopt de komende vier jaar en is bedoeld om personeel beter voor te bereiden op het omgaan met drugs- en alcoholgebruik onder gedetineerden, met name over zogenaamde Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS, ook wel designer drugs genoemd).

De training richt zich op medewerkers in de PI die in hun werk te maken krijgen met gedetineerden die alcohol of drugs gebruiken. Dit kunnen bijvoorbeeld complexbeveiligers, PIW’ers, medewerkers van de medische dienst of andere professionals zijn.

Omgaan met gebruik van alcohol en drugs in detentiesettings

Concreet biedt de training praktische kennis over alcohol- en drugsgebruik en verslaving. Specifieke onderwerpen zijn:

  • Soorten drugs en hun werking
  • Wie gebruikt welke middelen in Nederland en binnen de PI (voor zover bekend)
  • Wat zijn designer drugs zoals synthetische cannabinoïden (‘Spice’), cathinonen (zoals 3-MMC en flakka), synthetische opioïden (zoals fentanylen en nitazenen) en synthetische benzodiazepinen?
  • Hoe ga je om met gedetineerden die onder invloed zijn?
  • Hoe herken je drugsgebruik en welke tests kun je inzetten?
  • Hoelang zijn drugs aantoonbaar in urine, bloed haar of speeksel?
  • Wanneer wordt gebruik problematisch of wijst het op een verslaving?
  • Hoe ga je om met onbekende stoffen?

Met een interactieve opzet van maximaal drie uur bieden twee ervaren trainers met veel parate kennis een praktijkgerichte sessie met veel ruimte voor vragen en discussie. De training sluit aan bij de praktijkervaring van de deelnemers.

Meer informatie en aanmelden

Penitentiaire inrichtingen kunnen zich aanmelden voor de training via makelloket.OI@dji.minjus.nl

Meer lezen:

Daan van der Gouwe
Drugs researcher Drugs