Coronacrisis motiveert rokers mee te doen aan Stoptober
Ongeveer 1 op de 10 rokers is tijdens de coronacrisis minder gaan roken, terwijl bijna een kwart meer is gaan roken. Van alle rokers is maar liefst 9% van plan om mee te doen aan Stoptober, waarvan de helft meer gemotiveerd is geraakt door de coronacrisis.
1 op 10 rookt minder, bijna 1 op 4 meer
Tussen 27 juli en 4 augustus hebben ongeveer 900 rokers een vragenlijst ingevuld over hun rookgedrag tijdens de coronacrisis. Deze deelnemers vormen een representatieve steekproef van de rokers in Nederland. Hieruit komt naar voren dat één op de tien rokers (10%) minder is gaan roken, terwijl bijna een kwart (24%) meer is gaan roken. Dat veel rokers meer zijn gaan roken is niet verrassend, omdat de coronacrisis bij veel mensen voor stress zorgt. Het is wel een zorgelijke ontwikkeling wat het belang van goede hulp bij stoppen met roken onderstreept.
Corona motiveert mee te doen met Stoptober
Van alle rokers is 9% van plan om dit jaar mee te doen aan Stoptober. Ruim de helft van deze mensen is meer gemotiveerd geraakt om te stoppen met roken door de coronacrisis. Bijvoorbeeld omdat ze erg bezorgd zijn om zelf het coronavirus te hebben of te krijgen (30%), omdat ze erg bezorgd zijn dat vrienden of familieleden het coronavirus krijgen (34%), omdat ze bang zijn een lager inkomen te krijgen door de coronacrisis (22%) of omdat ze veel stress ervaren door de coronacrisis (16%).
Stoptober deelnemers willen hulp bij stoppen
De meeste rokers die van plan zijn om mee te doen aan Stoptober hebben behoefte aan hulp bij het stoppen met roken. Ze hebben vooral behoefte aan medicijnen om te stoppen met roken (pillen 33%) en nicotinevervangers (24%), hulp via een app of website (25%), hulp van familie of vrienden (17%), professionele begeleiding in persoonlijke gesprekken (16%), en hulp van een dokter of andere zorgverlener (16%).
Samen stoppen met roken werkt
Naast dat er op 1 januari veel rokers stoppen, is Stoptober ook een nationaal stopmoment geworden. Samen stoppen met roken werkt. Uit onderzoek blijkt dat de kans op een succesvolle stoppoging vijf keer zo groot is als wanneer rokers alleen zouden stoppen.
Stoptober werkt omdat rokers het gevoel hebben dat ze niet alleen staan. Ook zijn 28 dagen een overzichtelijk periode. Het is kort genoeg om vol te kunnen houden en lang genoeg om de positieve effecten van het stoppen te ervaren en om je gedrag aan te passen. Stoptober ondersteunt rokers bij hun stoppoging via de gratis app, berichten op sociale media en een inspirerende webinar. Meer informatie over de ondersteuning die Stoptober biedt is te vinden op de website van Stoptober.Bij dit onderzoek is gebruikgemaakt van het panel van I&O research. Onderstaande factsheet is gemaakt in opdracht van Stoptober en Gezondheidsfondsen voor Rookvrij.
Meer over dit onderwerp
- Factsheet: Stoptober 2020: Hoe denken Nederlandse rokers over Stoptober, stoppen met roken en de coronacrisis?
- Infographic: Highlights Stoptober 2020
ikstopnu.nl
Het Trimbos-instituut helpt rokers die meer willen weten over stoppen met roken via de Stoplijn (0800-1995) of de website ikstopnu.nl.