Nieuws |

Campagne roept geboortezorg op om roken altijd aan te kaarten

Roken tijdens de zwangerschap, het komt nog steeds voor. Bijna 1 op de 10 vrouwen rookt in de zwangerschap. Ze willen wel graag stoppen, maar het lukt vaak niet. Een tabaksverslaving is zo hardnekkig dat professionele hulp nodig is. Daarom start vandaag opnieuw de campagne ‘Zorg voor een rookvrije start: laat mijn dromen niet in rook opgaan’. We roepen zorgverleners op om (aanstaande) ouders te helpen stoppen met roken.

Je kan als zorgverlener écht het verschil maken

“Een zwangere vrouw, tijdens haar intake. Er speelt van alles in haar leven en ik besluit op dat moment om ook niet nog eens over stoppen met roken te beginnen. Achteraf heb ik me daar ontzettend schuldig over gevoeld. Met 30 weken klopte het hartje van de baby niet meer. Volgens onderzoekers in het ziekenhuis kon de aangetaste placenta het gevolg zijn geweest van het roken tijdens de zwangerschap.”, aldus eerstelijns verloskundige Juliëtte in een van de campagnefilms.

Zij maakte mee hoe groot en verdrietig de gevolgen kunnen zijn als roken niet wordt besproken. Sindsdien kaart ze roken áltijd aan. Zelf zegt ze daarover dat ze, ook als er multiproblematiek is, mensen toch motiveert om te stoppen. “Je kan als zorgverlener echt het verschil maken. Het is zo ongelooflijk belangrijk”.

Verwijzen naar Rookvrije Ouders

Wat kun je doen als je merkt dat iemand gemotiveerd is om te stoppen? Hoe gaat het dan verder? Tessa, arts voortplantingsgeneeskunde, deelt haar ervaringen in een van de andere campagnefilms: “Op het moment dat je met iemand het gesprek aangaat over stoppen met roken, dan kan je iemand naar huis sturen, maar de kans dat iemand daadwerkelijk gaat stoppen is veel groter op het moment dat je ze professionele hulp kunt aanbieden. En dat kunnen we nu.”

Met de telefonische coaching van Rookvrije Ouders is er voor zorgverleners bewezen effectieve en gratis hulp beschikbaar. Zij kunnen de (toekomstige) ouders aanmelden voor een kennismakingsgesprek. Door zo’n warme verwijzing is de kans veel groter dat ouders de hulp accepteren en daadwerkelijk gaan stoppen.

Herkenbare verhalen met tips voor collega’s

Voor de nieuwe campagne zijn we naast Juliëtte en Tessa ook in gesprek gegaan met andere zorgverleners. Hoe bespreken zij roken? Waar lopen ze tegenaan en hoe lossen ze dat op? Hun verhalen zijn inspirerend, hun dilemma’s herkenbaar en hun tips handig voor collega-zorgverleners. Zo willen we zorgverleners bewust maken dat zij het verschil kunnen maken. Zij kunnen zorgen voor een Rookvrije Start voor ieder kind.

Bekijk hun verhalen op onze campagnepagina. Ga naar www.rookvrijestart.nl voor gesprekstips, gratis materialen en het scholingsaanbod. Je vindt er ook alles over de telefonische coaching Rookvrije Ouders. Volg ons ook op LinkedIn en X (Twitter).

Lees ook

Nina van den Eeden
Wetenschappelijk Medewerker Jeugd