Animatie maakt onzichtbare gevaren derdehands rook zichtbaar
Derdehands rook is bij zowel ouders als zorgprofessionals nog niet altijd bekend. Met derdehands rook bedoelen we de stoffen die tijdens het roken neerdalen in de omgeving en achterblijven nadat een roker klaar is met roken. In de nieuwe animatie voor zorgprofessionals zien we waarom het belangrijk is om hierover met ouders te praten én waarom het voor de gezondheid van kinderen zo belangrijk is om als zorgprofessional zelf ook rookvrij te zijn.
Ga met ouders in gesprek
Niet alleen ouders, maar ook zorgprofessionals zijn nog niet altijd op de hoogte van derdehands rook. In de nieuwe animatie derdehands rook voor zorgprofessionals zien we hoe giftige rookdeeltjes neerslaan op kleding, huid en haren. Zo krijgen kinderen van ouders die buiten roken nog steeds schadelijke stoffen uit tabaksrook binnen.
Derdehands rook is een onzichtbaar gevaar met grote gevolgen.
“Derdehands rook is een onzichtbaar gevaar met grote gevolgen”, stelt een kinderarts na het zien van de animatie. De animatie roept zorgprofessionals op om ouders te informeren over derdehands rook. Dit kan ouders motiveren om te stoppen met roken. “De animatie laat duidelijk zien dat roken altijd onwenselijk is, omdat de schadelijke stoffen blijven kleven. Ook als je het buiten doet. Zelfs rondom een couveuse waar je deze stoffen echt niet wilt hebben”, vertelt een kraamverzorgende.
Animatie derdehands rook voor zorgprofessionals from Trimbos-instituut on Vimeo.
Zelf stoppen met roken
Verschillende professionals die zorgen voor jonge kinderen komen in beeld. van medewerkers op het kinderdagverblijf en kraamverzorgenden tot verpleegkundigen en artsen in het ziekenhuis. We zien hoe een rokende zorgprofessional derdehands rook mee naar binnen neemt, waar het vervolgens door kinderen ingeademd wordt. “De animatie liet mij zien dat het echt van het groot belang is om te stoppen. Niet alleen voor mij zelf, maar zeker ook omdat ik met kinderen werk”, vertelt een medewerker uit de kinderopvang. “Ik rook 1 of soms 2 sigaretten op een werkdag. Dit is buiten en in mijn pauze. Nu ik weet dat de stoffen zolang blijven hangen zet mij dat ertoe om nogmaals een poging te wagen te stoppen met roken.” De animatie verwijst rokende zorgprofessionals naar ikstopnu.nl voor meer info over stoppen met roken.
Aan de slag
Help mee om te zorgen voor een rookvrije omgeving voor ieder kind. Ga met ouders in gesprek over stoppen met roken en meld ouders aan voor de telefonische coaching Rookvrije Ouders. Meer informatie en materialen? Ga naar de website Rookvrije Start. Hier vindt u ook een filmpje over derdehands specifiek voor ouders. Zelf stoppen met roken? Kijk op www.ikstopnu.nl.