Extern nieuws |

Systematische review: effect van etiketten met gezondheidswaarschuwingen over de risico’s van alcoholgebruik

Onderzoekers uit Canada hebben een systematische review uitgevoerd naar het effect van het vermelden van gezondheidswaarschuwingen over de risico’s van alcoholgebruik op etiketten van alcoholhoudende dranken op alcoholuitkomsten (kennis, perceptie, aandacht, herkenning, houding en intentie/gedrag) bij volwassenen. In totaal zijn 77 studies (cohortstudies: 9.1%, (quasi-)gerandomiseerd onderzoek: 64,9%, pretest posttest design: 33.8% ) geïncludeerd (zoekperiode 1979 tot 26 juli 2020).

Uit dit onderzoek blijkt dat de resultaten verschillen afhankelijk van de gebruikte onderzoeksmethode, waarbij de voorkeur uitgaat naar real world data-studies versus experimentele studies. Real world data studies toonden een toename van de kennis,  risicoperceptie en herinnering t.a.v. alcohol na de implementatie van alcoholetikettering welke afnamen over tijd. Resultaten uit experimentele studies waren gemengd. De inhoud en opmaak van alcoholetiketten en sociodemografische factoren van de deelnemers  leken  de effectiviteit van alcoholetikettering op de alcoholuitkomsten te beïnvloeden.

De onderzoekers concluderen dat alcoholetikettering een veelbelovende aanpak is om consumenten te informeren over de risico’s van alcoholgebruik en moet worden beschouwd als  onderdeel van een bredere alcoholpreventiestrategie.

Joyce, K. M., Davidson, M., Manly, E., Stewart, S. H., & Al-Hamdani, M. (2023). A systematic review on the impact of alcohol warning labels. Journal of Addictive Diseases, 1-24.

Meer lezen over dit onderwerp: