Bijna geen structureel geld voor preventie in de rijksbegroting
Mensen helpen om gezonder te leven, ofwel preventie, is effectief. Toch is er bijna geen structureel geld voor preventie beschikbaar in de rijksbegroting. Gezondheidsorganisaties en experts zijn bezorgd en vragen zich af waarom er geen structureel geld voor preventie beschikbaar is.
In 2018 sloot het kabinet een Nationaal Preventieakkoord met doelstellingen op het terrein van roken, problematisch alcoholgebruik en overgewicht. Het was erop gericht om mensen te stimuleren gezonder te leven. Als het lukt om mensen gezonder te laten leven, dan leidt dat tot lagere kosten voor medische zorg.
In de nieuwe begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Wetenschap en Sport (VWS) staat dat er geschrapt wordt in de subsidies voor preventieprojecten. Het beschikbare geld voor het tegengaan van ‘problematisch middelengebruik’ zoals alcohol wordt bijvoorbeeld gehalveerd (van 30 miljoen euro in 2023 naar rond de 16 miljoen in 2028). Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen van VWS vindt namelijk dat een nieuw kabinet moet beoordelen of er geld aan besteed gaat worden. Dat kabinet moet ook het geld daarvoor vinden.
”Investeren in preventie bespaart kosten op veel gebieden, waaronder de zorg.” Zo vertelt Ninette van Hasselt, programmahoofd bij het Trimbos-instituut. “Toch wordt er bij bezuinigingen vaak juist op preventie bezuinigd.” Dat de subsidies voor preventie de aankomende jaren minder worden, is niet alleen volgens Van Hasselt een probleem. Ook neuroloog en oud-lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) Marianne de Visser is bezorgd. “Ik ben verbijsterd. Wij zetten in het ziekenhuis juist heel erg in op preventie. Dat adviseren we vanuit de WRR al jaren.”
Meer lezen over dit onderwerp: