Blog |

Wat mensen niet weten als ze cannabis eten

Edibles

Cannabis wordt al heel lang in etenswaren verwerkt. Zogenaamde ‘edibles’ zijn de afgelopen jaren steeds vaker te koop in de coffeeshop. Ook zijn de producten steeds diverser en lijken ze professioneler gemaakt te worden. Toch weten we relatief weinig over wat een edible precies is en wat in Nederland de regels zijn. Om de risico's van edibles zo klein mogelijk te houden voor de consument, moeten er aanvullende maatregelen en communicatie komen over wat edibles zijn en welke effecten het heeft. Sander Rigter legt in deze blog uit wat we wél en niet weten en roept op tot het meedenken over een kennisdossier.

Wat is een ‘edible’?

Cannabis edibles zijn etenswaren die cannabis bevatten. In Nederland is de spacecake het bekendst, maar er zijn ook andere soorten edibles zoals gummiebeertjes en chocolade. Edibles zijn minder gangbaar dan het roken van cannabis in een joint met tabak. In 2022 gaf 68,9% van de cannabisconsumenten aan ‘soms tot altijd’ cannabis te gebruiken in een joint met een tabak. 8,6% gaf aan ‘soms tot altijd’ cannabis te eten of te drinken. Uit onderzoek naar het aanbod van Nederlandse coffeeshops bleek dat ongeveer 4 op de 10 coffeeshops één of meerdere eetbare cannabisproducten verkochten.

Edibles: Meer of minder risico’s dan cannabis roken?

We weten niet of het eten van cannabis voor minder risico’s zorgt dan het roken van cannabis. Het verbranden van tabak en cannabis is in ieder geval slechter voor je longen dan wanneer je het eet. Maar edibles hebben weer hun eigen risico’s. Zo werken ze sterker en langer (6 tot 12 uur) dan wanneer de cannabis gerookt wordt (3 tot 6 uur). 1Er zijn hier grote verschillen tussen mensen. De duur van de effecten zijn afhankelijk van het middel, de persoon en de omgeving.

Edibles zijn bovendien moeilijker te doseren en leiden sneller tot overdosering. Dit komt doordat het lang duurt voordat mensen effecten beginnen te voelen, waardoor de neiging bestaat om te snel bij te nemen. Bij het roken van cannabis is dit anders. Bovendien komt het bij edibles vaker voor dat de effecten onvoorspelbaarder en heftiger zijn – soms ook té heftig. Dit is de reden waarom het eten van cannabis bijna nooit als alternatief voor een joint wordt aangeraden.

Wat weten we over het huidige beleid over edibles?

Om het huidige beleid te begrijpen is het belangrijk om te weten dat er twee manieren zijn waarop edibles gemaakt kunnen worden: vanuit rauwe cannabis en vanuit concentraat. Met rauwe cannabis bedoelen we de hasj of wiet zelf. Met een concentraat bedoelen we in de meeste gevallen cannabisolie.

Op dit moment mogen edibles alleen gemaakt worden van rauwe cannabis én mogen coffeeshops dit verkopen.2Een gemeente kan wel in het beleid opnemen dat er geen edibles verkocht mogen worden in de desbetreffende gemeente. Maar het ontbreekt aan aanvullende regelgeving en controle op deze producten. Het is dus onbekend of ze gemaakt zijn van rauwe cannabis of concentraten, hoeveel THC erin zit, of er allergenen in zitten etc. Er is geen regelgeving over de verpakking en voorlichting. Dit kan ertoe leiden dat er foutieve informatie op de verpakking kan komen te staan.

In het Experiment met de Gesloten Coffeeshopketen (EGC) zijn edibles ook toegestaan, zolang de producten gemaakt worden met rauwe cannabis. Binnen het EGC worden er wel eisen gesteld aan de verpakking. Hierop staat onder andere de hoeveelheid THC. Daarnaast kunnen klanten informatie vinden over de duur en risico’s van edibles via de bijsluiter op de verpakking.

Ideeën voor aanvullende maatregelen

Gezien de toename in het gebruik en aanbod van edibles, is dit een goed moment om na te denken over aanvullende regels èn communicatie over edibles. Ik heb hier de volgende ideeën over:

  • De producten moeten betrouwbaar gemaakt zijn. Om de kans op incidenten te verkleinen is het belangrijk dat de consument informatie krijgt over hoeveel milligram THC er in de edible zit. Edibles gemaakt van concentraten zijn betrouwbaarder, het zou goed zijn te overwegen deze manier van productie toe te staan.
  • Op de verpakking moet staan dat edibles onvoorspelbare en sterke effecten kunnen hebben, die bovendien langer kunnen duren dan men mogelijk verwacht.
  • Op de verpakking moet staan óf en welke allergenen er in het product zitten.
  • De verpakking moet niet eenvoudig door kinderen geopend kunnen worden.
  • De edible moet niet te veel lijken op (aantrekkelijke) etenswaren zoals snoepjes, cake of chocolade. Dit om kinderen te beschermen die deze producten per ongeluk kunnen innemen.

Kennisdossier edibles: denk mee!

Naast bovenstaande punten, pleit ik óók voor een betere vindbaarheid van de huidige kennis en regelgeving. Daarnaast moet er zicht komen op welke behoeften aan (aanvullende) kennis en maatregelen er zijn vanuit partijen in het veld. Heb je hier ideeën over? Draag dan bij aan het kennisdossier edibles door contact op te nemen met mij: srigter@trimbos.nl

Bronnen: 

Voetnoten

  • 1
    Er zijn hier grote verschillen tussen mensen. De duur van de effecten zijn afhankelijk van het middel, de persoon en de omgeving.
  • 2
    Een gemeente kan wel in het beleid opnemen dat er geen edibles verkocht mogen worden in de desbetreffende gemeente.
Sander Rigter
Projectmedewerker Drugs
Desirée Spronk
Wetenschappelijk medewerker Alcohol
Pieter Oomen
Drugsonderzoeker