Waarom ‘alleen op feestjes roken’ een probleem is.
Het aantal jongvolwassenen dat alleen op feestjes rookt, daalt niet. “Juist in deze groep valt veel gezondheidswinst te behalen als we er voor kunnen zorgen dat zij niet dagelijks gaan roken” zegt wetenschappelijk medewerker Eefje Willemse. In dit blog roept ze zorgprofessionals op om bij jongvolwassenen door te vragen of zij misschien ‘af en toe’ roken.
Het aantal rokers in Nederland neemt af, ook onder jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar. Deze daling vindt vooral plaats onder jongvolwassenen die dagelijks roken, maar juist onder hen bevindt zich een grote groep gelegenheidsrokers. Mensen die alleen op feestjes roken, tijdens het uitgaan of als ze samen met vrienden zijn. Dat percentage lijkt helaas niet te dalen.
Veel mensen beginnen met dagelijks roken in hun jeugd
Het is bekend dat veel mensen die dagelijks roken, zijn begonnen in hun jeugd. Ze kregen een sigaret aangeboden van een vriend of experimenteerden ermee uit nieuwsgierigheid. En van het één kwam het ander. Wat voor deze mensen ‘onschuldig’ begon op een feestje, werd een dagelijkse gewoonte en daarna een vervelende verslaving. Dat zal ook sommige jongvolwassenen overkomen die nu alleen nog maar op feestjes roken. Daarom is het belangrijk dat zij volledig stoppen met roken.
Maar dat is lastig. De meeste jonge gelegenheidsrokers zien zichzelf namelijk niet als een roker. Ze hebben nog controle over hun rookgedrag en de gezondheidsgevolgen zijn nog ver weg. Daarom zijn ze meestal ook niet gemotiveerd om ermee te stoppen.
“Ik maak me nu nog geen zorgen. Ik rook niet genoeg om te kunnen zeggen dat ik moet stoppen.” – jongvolwassene
Toch is het belangrijk dat we deze groep bereiken en hen bewust maken van de gezondheidsrisico’s en het gevaar op verslaving. Over het algemeen geldt dat hoe jonger iemand stopt met roken, hoe groter de gezondheidswinst op de lange termijn is.
Hoe bereik je jongvolwassenen?
In de nieuwe notitie: “Het bereiken van jongvolwassenen met stoppen-met-rokenhulp” staan strategieën om hen te bereiken. Denk bijvoorbeeld aan communicatieboodschappen die jongvolwassenen kunnen aanspreken. Zo weten we bijvoorbeeld dat jonge gelegenheidsrokers vaak niet dagelijks willen gaan roken. De angst om verslaafd te raken kan daarom een boodschap zijn die jongvolwassenen kan aanzetten om te stoppen. Andere mogelijkheden zijn om in te spelen op het sociale stigma van roken of aan te sluiten bij een gezonde leefstijl.
Zorgprofessionals: grijp op tijd in!
Veel jongvolwassenen bezoeken jaarlijks wel een keer de huisarts, tandarts of een andere zorgprofessional. Dat zijn dé momenten om roken te bespreken. Op de vraag “Rook je?” zullen jongeren die af en toe roken niet snel “ja” antwoorden, omdat zij zichzelf niet identificeren als roker.
Daarom is het belangrijk dat zorgprofessionals doorvragen: “Ook niet af en toe? Soms op feestjes of met uitgaan bijvoorbeeld?” Grote kans dat iemand dan toch ja zegt.
Zorgprofessionals kunnen dan uitleggen dat roken ook schadelijk is als je het maar af en toe doet en dat er een risico op verslaving is. Verder kunnen ze altijd doorverwijzen naar jongvolwassenen.ikstopnu.nl/ met meer informatie en tips om te stoppen, speciaal voor jongeren.
Dit blog heeft Eefje Willemse geschreven samen met Claire de Nerée tot Babberich. Voor vragen kun je terecht bij Claire.