Ontdek ondersteuningsaanbod voor KOPP/KOV gezinnen in jouw regio via online kaart

Kinderen, jongeren en volwassenen van ouders met psychische problemen of een verslaving (KOPP/KOV) kunnen ondersteuning krijgen. Maar het vinden van passende hulp is niet altijd eenvoudig. Daarom is er nu een online kaart. Anouk de Gee, projectleider KOPP/KOV – Mentale gezondheid & Preventie vertelt voor wie deze kaart is, wat je ermee kunt en waarom de kaart zo handig is.
Deze kaart laat per regio zien welke activiteiten en vormen van hulp beschikbaar zijn. Zo kunnen hulpzoekers en professionals snel en gemakkelijk de juiste ondersteuning vinden. Aanbieders plaatsen zelf hun aanbod op de kaart. Zo blijft de informatie actueel en betrouwbaar.
Voor wie is de kaart?
De online kaart is bedoeld voor iedereen die opgroeit of opgroeide met een ouder met psychische problemen of een verslaving. Dit kunnen jonge kinderen, tieners of volwassenen zijn. Maar ook de ouders zelf die ondersteuning zoeken. Ook is het overzicht waardevol voor een brede groep professionals die contact heeft met deze doelgroep. Zij kunnen verwijzen naar passende ondersteuning.
Welke ondersteuning?
In het overzicht vind je ondersteuning in de vorm van individuele gesprekken en groepsbijeenkomsten. Deze bieden deelnemers steun, tips en advies. In groepsbijeenkomsten kunnen deelnemers ook ervaringen delen met anderen in een soortgelijke situatie. Het ondersteuningsaanbod kan helpen om gevoelens van stress en spanning beter te begrijpen en hiermee om te gaan.
Waarom is deze ondersteuning nodig?
Het aantal kinderen dat opgroeit met een ouder met psychische problemen of een verslaving is de afgelopen tien jaar flink gestegen. Waar het eerder ging om 1 op de 6 kinderen (577.000 in totaal), is dat nu 1 op de 4 kinderen (900.000 in totaal). Dit betekent dat bijna een miljoen kinderen in Nederland opgroeit met een ouder met psychische problemen of een verslaving.
Uit onderzoek blijkt dat deze kinderen een grotere kans hebben om later zelf psychische problemen of een verslaving te ontwikkelen vergeleken met kinderen van ouders zonder deze problematiek. Passende ondersteuning voor kinderen en ouders kan helpen voorkomen dat de kinderen later zelf problemen krijgen.
Duidelijk overzicht ondersteuningsaanbod KOPP/KOV
Met dit online overzicht proberen we een zo compleet mogelijk beeld van het ondersteuningsaanbod te bieden. We hebben de leden van het Landelijk Platform KOPP/KOV gevraagd hun aanbod aan te melden, zodat deze informatie zichtbaar is op de kaart. Zo kan de gebruiker van de kaart zien welke ondersteuning waar beschikbaar is. Tegelijkertijd kunnen wij zien in welke regio’s hulp nog ontbreekt of nog niet is aangemeld bij het Trimbos-instituut. Gebruikers van de kaart kunnen eenvoudig zoeken op leeftijd, postcode en gemeente om snel de juiste ondersteuning te vinden.
Ervaringsdeskundigen en professionals betrokken
Bij de ontwikkeling van de online kaart hebben we professionals en ervaringsdeskundigen betrokken. Zij geven aan hoe lastig het kan zijn om de juiste hulp te vinden. En hoe belangrijk een helder en overzichtelijk aanbod hierbij kan zijn.
Met zo’n overzicht kan ik zelf op zoek gaan naar passend aanbod en direct een ouder in contact brengen met de juiste hulp. Zo houden we de lijntjes kort en maken we het ouders makkelijker om ondersteuning te krijgen. – preventiemedewerker
Als ouder zou ik niet meteen gaan bellen, omdat dit een kwetsbaar thema is. Ik wil eerst rustig lezen wat de mogelijkheden zijn en kritisch bekijken wat er wordt aangeboden. – ervaringsdeskundige
Het overzichtskaartje vind je hier: bekijk de kaart
Vragen over mentale gezondheid?
Mentaal Vitaal geeft betrouwbare informatie, persoonlijk advies en ondersteuning. Mensen kunnen anoniem contact opnemen via 0900-1994 (€0,10 p/min), chat of info@mentaalvitaal.nl. Mentaalvitaal.nl is onderdeel van het Trimbos-instituut.