Digitale transformatie in de ggz: samen leren zorgt voor versnelling

Hoe breng je hybride zorg echt in beweging? Die vraag stond centraal tijdens de startconferentie van het doorbraakproject ‘digitale transformatie in de ggz’. Enthousiaste teams van ggz-instellingen kwamen op één plek samen om te delen, leren en vooral: een gezamenlijke start te maken met het versnellen van digitale zorg in de ggz. Joyce van der Niet, projectleider van het Doorbraakproject, vertelt er meer over in deze blog.
De inzet van digitale zorg – denk aan beeldbellen, digitale dagboeken en zelfhulpmodules – biedt kansen voor de geestelijke gezondheidszorg. Hybride zorg, een mix van fysieke en digitale ondersteuning, kan bijdragen aan betere toegankelijkheid, meer regie voor cliënten én verlichting van de druk op zorgverleners.
Maar in de praktijk blijkt de omslag naar hybride werken lastig. Niet zozeer vanwege de technologie, maar vooral omdat het vraagt om een fundamentele verandering in hoe teams samenwerken en zorg vormgeven. Hoe neem je behandelaren mee? Hoe sluit je aan bij cliënten? En hoe maak je het werkbaar in jouw organisatie?
De start van het doorbraakproject
Om deze vragen te beantwoorden, begeleiden we het komende anderhalf jaar tien ggz-teams bij het vaststellen van hun doelstellingen. Die variëren van het verbeteren van de digitale cliëntreis tot het toepassen van AI in verslaglegging.
De deelnemende instellingen verschillen veel in hun situatie en ervaring. Van kleine instellingen met zelfontwikkelde e-healthmodules tot grote organisaties die zoeken naar opschaling en structurele borging. Toch herkenden alle deelnemers dezelfde thema’s: de uitdaging om behandelaren mee te krijgen, het belang van visie, en de wens om cliënten meer regie en keuzevrijheid te geven.
Inspirerende inzichten digitale transformatie ggz
Naast het uitwisselen van plannen en ambities, werd tijdens de conferentie ook gereflecteerd op wat nodig is om digitale zorg duurzaam te implementeren. Experts deelden lessen en inzichten. Zoals:
- Digitalisering is mensenwerk. Techniek is vaak niet het probleem, maar behandelaren ervaren koudwatervrees. Digitalisering vraagt om vertrouwen en eigenaarschap.
- Eén aanpak past niemand. Verschillende cliënten hebben verschillende behoeften. Personaliseren is essentieel. Denk aan het personaliseren van een online behandelmethode. Maar ook het aanbieden van een digitale optie door de behandelaar zodat een gepersonaliseerde aanpak kan worden samengesteld.
- Zonder visie geen versnelling. Een heldere, gedragen visie op hybride zorg die aansluit op de strategie van de organisatie helpt om richting te geven en keuzes te maken.
- Structurele ondersteuning is nodig. Denk aan ambassadeurs in teams en duidelijke afspraken met financiers.
Op weg naar verandering
De komende maanden gaan de teams verder met hun verandertraject. Ze gaan aan de slag met experimenteren, monitoren en bijsturen. Door te doen, leren ze wat werkt – en wat niet. Die lessen worden weer gedeeld met elkaar. Want alleen door samen te leren en veranderen, kunnen we écht versnellen.
Wat is een doorbraakproject?
- Doel van een doorbraakproject is het bereiken van aantoonbare verbeteringen op een specifiek onderwerp binnen relatief korte tijd (in dit geval 18 maanden).
- Het is een tijdelijk samenwerkingsverband van 10 teams op een van tevoren bepaald thema.
- Doorbraakteams worden begeleid door een team van inhoudelijk experts en een team dat het doorbraakproces begeleidt.
- Mix van top-down (vooraf gestelde globale doorbraakdoelen) en bottom-up (teams bepalen zelf op welke wijze en in welk tempo zij de doelen proberen te bereiken).