De comeback van het nachtleven: zo ga je om met al die prikkels
Na bijna twee jaar is de nacht weer geopend. De clubs zijn weer open én gaan tot diep in de nacht door. Als we willen dat het voor iedereen een feestje wordt, is het goed om stil te staan bij de mogelijke risico’s van uitgaan na zo’n lange periode van afwezigheid, vinden Martha de Jonge, Ruben van Beek en Jolien Dopmeijer.
Dit blog is een geüpdatete versie van het blog ‘Knaldrang; hoe zorgen we dat het leuk blijft’ van 25 juni 2021.
Er kan weer gedanst worden. En er zal gedanst worden. Logisch, want velen hebben wat in te halen. Goed nieuws voor horecaondernemers, ervaren nachtbrakers, en de jongeren die nu hun eerste stappen in het nachtleven mogen zetten. Wordt het een prachtige nacht? Niet vanzelf.
De nieuwkomers
Neem bijvoorbeeld de 18- tot 20-jarigen: ze zijn onervaren in het uitgaanscircuit en kennen hun eigen grenzen op het gebied van alcohol- en drugsgebruik vaak nog niet goed. Ook zijn deze nieuwe uitgaanders nog niet ingewijd in de ongeschreven sociale regels van het uitgaan. Hoe gedraag je je richting de portier, het barpersoneel, handhavers en politie? Hoe ga je om met groepsdruk als je ziet dat vrienden gebruiken? Normaal gezien vormen deze relaties en normen zich op een natuurlijke manier, afgekeken van de meer ervaren mensen die uitgaan. Die kans hebben zij nog niet gehad.
Niet meer gewend
Iedereen gaat opnieuw op zoek naar zijn of haar grenzen tijdens het uitgaan: sociaal, seksueel en op het gebied van alcohol en drugs. We zagen tijdens eerdere versoepelingen dat mensen meer (dure) alcohol, zoals speciaalbier en cocktails, dronken. Tegelijk is de tolerantie hiervoor teruggelopen: het lichaam is minder gewend. Veel jongeren hebben corona gehad en sommige kregen hierdoor een slechtere conditie. Verder is ook de setting vol harde muziek, lampen en andere mensen weer even wennen. Door al deze prikkels neemt de kans op incidenten, aanvaringen en grensoverschrijdend gedrag de komende tijd mogelijk toe.
Bad trip
Een kleine groep mensen die uitgaan experimenteerde de afgelopen twee jaar thuis met tripmiddelen. Er is een kans dat deze groep niet weet dat deze middelen in een drukke club of discotheek andere en mogelijk onvoorspelbare of heftigere effecten kunnen geven, zoals angst en paniekaanvallen. Dit speelt overigens niet alleen bij tripmiddelen, ook het gebruik van ecstasy kan leiden tot angst- of paniekaanvallen.
Eenzaam en gestrest
Ook is er een groep uitgaanders die gedurende de coronacrisis mentale gezondheidsproblemen ontwikkelde of waar bestaande problemen erger zijn geworden. Van de mensen die meer alcohol en drugs gebruikten, deed tien procent dat vanwege stress, eenzaamheid of hun mentale gezondheid. Ook laat onderzoek onder studenten zien dat zij worstelen met (toegenomen) mentale gezondheidsproblemen. Omdat middelengebruik somberheid en andere mentale gezondheidsproblemen kan versterken, maken wij ons zorgen over deze groep.
Hoe blijft het een feestje?
Uit gesprekken met professionals uit het uitgaansleven, verslavingszorg en het hoger onderwijs komen een aantal belangrijke tips. Die leggen we hieronder uit:
Een belangrijke taak ligt bij de horecaondernemers. Het is van belang dat hun personeel goed kan inschatten hoe bezoekers erbij lopen, en goed kunnen besluiten wie er wel of niet binnenkomt en of iemand nog meer drank mag bestellen. Ze moeten ook klaar staan om situaties te deëscaleren en waar nodig een bezoeker buitenzetten. Dat kan een uitdaging zijn, doordat ervaren portiers en barpersoneel de horeca op grote schaal hebben verlaten en er veel nieuwe, onervaren medewerkers aan de slag gaan.
Het is aan te raden om vóór de deuren open gaan nog een paar mogelijke scenario’s met elkaar door te nemen. Bij voorkeur in samenwerking met de plaatselijke boa’s en (het horecateam van) de politie. En om op termijn in te zetten op een training voor het hele personeel. Deze en andere tips zijn opgenomen in de Infographic Uitgaan na corona.
Mocht je de komende weekenden zelf naar de club gaan, bouw de avond dan rustig op, houd elkaar en jezelf in de gaten en respecteer elkaars grenzen. Wees bewust en feest gerust.
Interessante links
- Tips voor professionals in het nachtleven: Factsheet Uitgaan na corona
- Ben jij uitgaander en wil je weten of je klaar bent om uit te gaan? Kijk dan op uitgaanpostcorona.nl
- Mag je blowen na je coronavaccinatie?
- Mag je alcohol drinken na je vaccinatie tegen het coronavirus?
- Voor professionals in de zorg: Alcoholgebruik tijdens de coronacrisis
- Het CCV schreef ook een interessante blog over de heropening van de horeca.
- Praktische tips voor gemeentes: Alcohol, drugs en tabak op evenementen – Trimbos-instituut