Waarom zou je als MKB iets doen aan werkstress?
Investeren in het verbeteren van de mentale gezondheid loont! Mentaal fitte collega’s die werkplezier hebben zijn goed voor het bedrijfsresultaat. Stress op het werk daarentegen geeft hogere kosten, verminderde productiviteit en een risico om een voorsprong op de concurrentie te verliezen. Ook gebeurtenissen in het privéleven hebben invloed op de mentale gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan geldzorgen, een scheiding of het verlies van een dierbare. Als iemand niet meer kan werken vanwege mentale klachten, dan komt dat vaak door een combinatie van werk- en privéomstandigheden. Waarom deze handreiking? In 2022 gaf 34% van de werknemers werkdruk of werkstress als oorzaak van verzuim (NEA, 2022). Verzuim is een hoge kostenpost. Een dag verzuim kost 405 euro. Terwijl iedere euro die je investeert in het proactief en organisatiebreed bouwen aan mentale gezondheid gemiddeld 6x zoveel kan opleveren (Bron: Deloitte, 2020). Bovendien zijn we (12%) productiever als we gelukkig zijn! (Bron: University of Warwick, 2009). Hoe word je een mentaal gezond(er) bedrijf? Drie onderdelen staan centraal in deze handreiking:
- Mentale gezondheidsladder: bepaal in één oogopslag waar jouw bedrijf staat op de ladder. Kijk met welke bouwstenen en blokken je een stapje verder komt richting een mentaal gezonder bedrijf. Kijk hier voor de ladder.
- Krachtenveld: bepaal wie in jouw bedrijf of er omheen jou kan helpen om een stap hogerop te komen qua vitaliteit. Kijk hier voor het krachtenveld.
- Bespreekbaar maken: breng mentale gezondheid op een eenvoudige manier onder de aandacht in gesprekken. Kijk hier voor het gespreksformulier. Voor wie is deze handreiking bedoeld?
Voor degene die aan de slag gaat met mentale gezondheid in een (MKB-)bedrijf. Dat kan in principe iedereen binnen het bedrijf zijn: de eigenaar, HR, een leidinggevende of een (preventie)medewerker. Totstandkoming? Het project is gefinancierd door Instituut GAK. Deze handreiking is het resultaat van het raadplegen van (inter)nationale richtlijnen, relevante websites en de praktijk met de vraag "Waar loopt het MKB tegen aan in de aanpak van werkstress".