Hoe signaleer je alcoholgebruik rondom zwangerschap en hoe bespreek je dat? Vanuit de Taskforce Alcoholvrije Start ondersteunen we je met een e-learning en materialen. Zo kun je (aanstaande) ouders voorlichten over het effect van alcohol op het (ongeboren) kind en de nulnorm adviseren.
Gesprekskaart leefstijl tijdens zwangerschap
Hoe maak je leefstijlthema’s zoals alcohol, voeding en roken bespreekbaar?
Deze gesprekskaarten geven helpen je als geboortezorgprofessional met handige tips en concrete voorbeeldzinnen voor een gesprek. Bestel de gesprekskaarten en ga ook in gesprek.
In gesprek over leefstijl
E-learning voor verloskundigen
Met onze gratis e-learning leer je meer over de risico’s van alcoholgebruik vóór, tijdens en na de zwangerschap. Ook leer je hoe je alcoholgebruik kunt bespreken op een open manier. Bekijk de video's met voorbeeldgesprekken, ontdek hoe je je cliënt kunt motiveren voor een alcoholvrije zwangerschap en waar nodig kunt ondersteunen.
Als je e-learning afrondt, ontvang je een certificaat. De e-learning is geaccrediteerd door KNOV voor 1,5 punten.
Bekijk ook de e-learnings van Rookvrije Start, waarin veel aandacht is voor het bespreken van een gezonde zwangerschap.
"Ik heb geleerd dat je meer moet terugkomen op het gebruik van alcohol in de zwangerschap. Niet alleen bij de intake vragen, maar ook vragen of het lukt om niet te drinken."
Verwijs naar alcoholvrijzwanger.nl of alcholinfo.nl
Als je alcoholgebruik bespreekt heb je waarschijnlijk geen tijd om alle risico's te bespreken en leefstijladviezen te geven. Verwijs daarom naar onze websites, zodat (aanstaande) ouders rustig alle informatie kunnen bekijken.
Alcoholvrijzwanger.nl
Alcoholvrijzwanger.nl is een interactieve website voor iedereen die meer wil weten over alcohol rondom de zwangerschap. Voor stellen met een kinderwens, stellen die een kind verwachten of net gekregen hebben. Op deze website vinden ze meer informatie, filmpjes en tips voor een alcoholvrije zwangerschap.
Ook krijgen (aanstaande) ouders inzicht in hun eigen situatie aan de hand van een aantal vragen. Is het bijvoorbeeld lastig om niet te drinken? Zo ja, wanneer dan en hoe reageert de omgeving? Vervolgens krijgen ze tips hoe ze om kunnen gaan met de moeilijke momenten.
Verwijs daarom naar alcoholvrijzwanger.nl en neem zelf ook eens een kijkje.
Alcoholinfo.nl
Alcoholinfo.nl is een publieksinformatiewebsite met veel informatie en video's over alcoholgebruik vóór, tijdens en na de zwangerschap. Ook staat er algemene informatie over alcoholgebruik en vind je er tips. Alcoholinfo heeft een eigen chat en telefoonlijn.
Meer websites om naar te verwijzen of te gebruiken in een gesprek
Veel andere websites geven ook informatie over gezond zwanger worden en kunnen je als zorgprofessional ondersteunen in het gesprek over alcoholgebruik.
Strakszwangerworden.nl
Dit is een website vanuit verschillende beroeps- en belangenverenigingen, waar (aanstaande) ouders tips krijgen over hoe zo gezond mogelijk zwanger worden.

Zwangerwijzer.nl
Zwangerwijzer.nl is een online vragenlijst van het Erasmus MC waarin een (aankomende) zwangere vrouw kan testen of er risico’s zijn voor de zwangerschap en de baby. Het invullen van de vragenlijst duurt 15 minuten en kan samen met een partner worden ingevuld. Zij krijgen overzicht van de antwoorden en direct informatie met een advies. De uitkomsten kunnen ze meenemen in gesprek met een zorgprofessional.

Slimmerzwanger.nl
Slimmer Zwanger is een online coachingprogramma van het Erasmus MC en ondersteunt bij gezond zwanger worden en zwanger zijn. Alcohol is hierbij een van de onderwerpen. Na aanmelden krijgt de cliënt een korte screening die inzicht geeft in de leefstijl. Op basis daarvan begint het coachingtraject.

Allesoverdrinken.nl
Op deze website van Verslavingskunde Nederland vind je informatie over alcoholgebruik, ervaringsverhalen en antwoorden op veelgestelde vragen. Ook heeft de website een chat.

Stap.nl
Op deze website van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP vind je informatie en wetenschappelijke artikelen, overzicht van ondersteuningsaanbod en informatie over risico's van alcohol in het algemeen.
