Je wil als Gezonde School-adviseur (GSA) of preventieprofessional samen met een school aan de slag met het preventieprogramma Helder op School. Op deze pagina vind je alle hulpmiddelen en materialen om een school te werven en het eerste contact te leggen.
De school neemt contact met jou op of jij legt zelf contact met de school. Je zoekt een aanspreekpunt binnen de school en stuurt een e-mail met informatie en een uitnodiging voor een gesprek. Tijdens dat eerste gesprek leg je het programma uit. Je overtuigt de school van het belang van preventie op school en de brede aanpak met de vier pijlers van Helder op School. Je legt ook uit wat het programma oplevert, wat de investering voor de school is en welke mogelijkheden er zijn voor financiële ondersteuning.
Contact leggen
Verschillende manieren van contact met scholen
Er zijn verschillende manieren waarop contact met scholen in de praktijk tot stand komt.
- Een school klopt zelf bij jou aan met een (vaak acuut) probleem.
- Een school klopt aan en wil Gezonde School worden op het thema roken, alcohol en drugs (RAD).
- Je gaat zelf op zoek naar scholen in jouw regio.
TIP!
Begin met werven in maart of april. Dan is het jaarrooster voor het komende schooljaar nog niet ingevuld. Hierdoor is het nog mogelijk om docententrainingen en ouderavonden in te plannen.
Contactpersoon
Is er op de school al een Gezonde School-coördinator? Dan is dat de aangewezen persoon. Maar dit kan ook een jeugdverpleegkundige, schoolmaatschappelijk werker of een afdelings- of teamleider zijn. Stuur je contactpersoon voorafgaand aan het eerste gesprek een e-mail. Je kunt in de mail links toevoegen naar de Helder op School video, de factsheet 'Belang van preventie op school' en de folder 'Helder op School en de 4 pijlers van middelenpreventie'.
Eerste gesprek
Het eerste gesprek is een belangrijk gesprek. Bereid het goed voor en neem de tijd om vragen van de school te beantwoorden en eventuele weerstanden weg te nemen. Als dit nieuw voor je is, kijk dan of je dit de eerste keren samen kunt doen met een ervaren collega. Zie ook de Toolbox voor werving en eerste contact met scholen (pdf).
Je uitgangspunt is respect voor de druk waar scholen onder staan. Maak het ze zo makkelijk mogelijk en werk met concrete, kleine stappen die snel resultaat geven.
Veelgestelde vragen
We hebben een uitgebreide pagina met veelgestelde vragen en antwoorden.
TIP
Je hoeft niet alles zelf te weten. Overleg met je collega's of met preventiedeskundigen in jouw regio. Of doe navraag bij de helpdesk van Helder op School. Medewerkers van een GGD kunnen ook vragen stellen aan collega's op GGD GHOR Kennisnet.
Wetenschappelijke onderbouwing
Het juiste lespakket
Kennis van de verschillende onderwijstypen in Nederland en de inhoud van de lespakketten is belangrijk om scholen het juiste lespakket te kunnen adviseren. De lespakketten zijn afgestemd op leeftijd en type onderwijs op basis van de Richtlijnen voor verslavingspreventie in het onderwijs. Soms vraagt een school om een lespakket dat niet passend is. Met deze richtlijnen kun jij jouw advies voor een bij het schooltype passend pakket ondersteunen.
Docententrainingen bij de lespakketten
Of een lespakket het gewenste resultaat oplevert hangt natuurlijk af van de opzet van het lespakket. Daarnaast is de manier waarop dit in de praktijk wordt uitgevoerd minstens zo belangrijk. We weten uit onderzoek dat lessen vaak anders worden uitgevoerd dan zij zijn bedoeld. Onderzoek laat ook zien dat training van docenten helpt om de kwaliteit van de uitvoering te verbeteren.
Gebruik niet altijd zichtbaar
Middelengebruik speelt op iedere school, maar is niet altijd 'zichtbaar' voor de schooldirectie of andere relevante professionals op school. Lokale cijfers helpen het belang van een preventieprogramma te onderbouwen en zorgen ervoor dat scholen hier eerder mee aan de slag willen.