Happyles: informatie voor trainers
In dit dossier
- Medewerkers uit uw organisatie gaan zich extra bekwamen in de bevordering van welbevinden van leerlingen en depressiepreventie. Hierin leggen zij direct contact met de leerlingen.
- De Happyles-trainers van uw organisatie komen in contact met de mentoren en het ondersteuningsteam van de scholen. De partijen kunnen elkaar daarna makkelijker vinden.
- Rondom Happyles moeten afspraken gemaakt worden met de scholen en wellicht ook de gemeente. Happyles biedt de mogelijkheid om samenwerking tot stand te brengen of te intensiveren met scholen, ketenpartners en gemeentes. Dit bevordert de samenwerking rond schoolgaande jeugd in algemene zin.
De Happyles-trainer maakt afspraken met de school en de mentoren om de lessen uit te voeren. Voorafgaand aan de lessen stemt de Happyles-trainer (telefonisch) af met de mentor. De trainer bespreekt onder andere de veiligheid / sfeer in de klas en het belang van de aanwezigheid en participatie van de mentor bij de lessen. Ook is het belangrijk om praktische informatie uit te wisselen over de ruimte waar de lessen gegeven worden: staan er computers? Kunnen meerdere lessen op een dag in dezelfde ruimte gegeven worden?
Na de individuele gesprekken stemt de Happyles-trainer opnieuw af met de mentor, onder andere over de sfeer tijdens de lessen, zorgpunten in de klas en zorgen over individuele leerlingen. Vervolgens brengt de mentor eventuele zorgen over individuele leerlingen en actiepunten onder de aandacht bij het ondersteuningsteam (mits de leerling daar toestemming voor heeft gegeven).
Overweegt u Happyles-trainer te worden of Happyles aan te bieden vanuit uw organisatie? Bekijk dan eerst of uw profiel of dat van uw collega’s aansluit bij het geschetste profiel:
Een Happyles-trainer:
- werkt in de jeugdhulpverlening bij (of onder de verantwoordelijkheid van) een zorg-, welzijns- of behandelorganisatie. Denk aan: (preventieafdeling jeugd-)GGZ, schoolmaatschappelijk werk, GGD, JGZ (bijv. jeugdverpleegkundige), jongerenwerk, jeugdhulp (n.b. vrijgevestigde professionals kunnen geen Happyles-trainer worden);
- heeft tijdens zijn/haar opleiding agogische vaardigheden geleerd: communicatie-, observatie- en luistervaardigheden;
- heeft ervaring met trainingen geven aan jongeren; in het voortgezet onderwijs (vo; vmbo/havo/vwo) en mbo of in een andere setting;
- bereidt de lessen goed voor op basis van de Happyles-handleiding;
- kan klassikale lessen in het vo/mbo leiden en kan wanneer gewenst reageren op een vraag (behoefte) vanuit de klas (‘een uitstapje’) om vervolgens de les weer op te pakken;
- voelt de sfeer (veiligheid) in de klas aan en kan daarop anticiperen;
- kan (op een luchtige manier) het gesprek met leerlingen aangaan over onderwerpen die gevoelig of ongemakkelijk kunnen zijn voor de leerlingen, en kan omgaan met eventuele weerstand;
- kan in een individueel gesprek met een leerling signalen van somberheid of andere psychische problemen herkennen;
- kan de urgentie van eventuele problematiek inschatten en handelt (in principe na toestemming van de leerling) in de richting van de mentor en/of het ondersteuningsteam van school;
- werkt op constructieve wijze samen met de mentor van de klas;
- waarborgt privacy van leerlingen en bespreekt met leerling wat met wie gedeeld kan worden;
- heeft kennis van de sociale kaart (lokaal hulpverleningsaanbod) in de omgeving, zodat de trainer leerlingen kan doorverwijzen waar nodig.
Happyles-trainers werken onder de verantwoordelijkheid van een zorg-, welzijns- of behandelorganisatie. Het Trimbos-instituut sluit een samenwerkings- en verwerkingsovereenkomst af met elke uitvoeringsorganisatie die Happyles uitvoert. Als ZZP-er kunt u alleen Happyles-trainer worden als u werkt onder de verantwoordelijkheid van een dergelijke organisatie. Het Trimbos-instituut sluit geen contract af met individuele vrijgevestigde professionals.
Het Trimbos-instituut sluit een samenwerkings- en verwerkingsovereenkomst af met elke uitvoeringsorganisatie die Happyles uitvoert. Hierin staan onder andere afspraken over het gebruik van Happyles-materiaal, scholing van trainers, licentiekosten en dataverwerking. Trainers werken onder de verantwoordelijkheid van de uitvoeringsorganisatie waar een samenwerkingsovereenkomst mee is afgesloten.
Het Happyles-team van het Trimbos-instituut kan ondersteunen bij het tot stand brengen van het eerste contact tussen de verschillende partijen en kan waar nodig informatie geven. Het vervolgcontact en de samenwerking tussen de uitvoeringsorganisatie en de scholen vallen doorgaans buiten het blikveld van het Trimbos-instituut. De uitvoeringsorganisatie en de scholen maken onderling afspraken over de uitvoering van Happyles.
Het Trimbos-instituut verzorgt de eendaagse trainerscursus. Deze cursus wordt online, op het Trimbos-instituut (in Utrecht) of in de regio gegeven (bij voldoende aanmeldingen). Tijdens de training komen feiten en cijfers rondom depressie aan bod. Daarna wordt het Happyles-programma doorgenomen. Aan het einde van de training oefenen een aantal deelnemers met het individuele eindgesprek met leerlingen.
Na het volgen van een training over Happyles kunt u Happyles geven. U krijgt dan toegang tot de Happyles-omgeving. De (inlog)gegevens die we u hiervoor verstrekken zijn strikt persoonlijk.
De kosten bestaan uit:
- Licentiekosten;
- Kosten voor de trainerscursus;
- Inzet (uren) van de trainers.
Het Trimbos-instituut verrekent de licentiekosten en de kosten voor de trainerscursus met de uitvoeringsorganisatie die Happyles geeft op scholen.
De uitvoeringsorganisatie verrekent de kosten voor de inzet (uren) van de trainer met een andere partij (bijvoorbeeld gemeente, school of een samenwerkingsverband van scholen). Hetzelfde kan gelden voor licentiekosten en kosten voor de trainerscursus.
Het hangt van de lokale situatie af of bijvoorbeeld de gemeente bereid is om deze preventieve interventie te financieren. De hoogte van de kosten hangt onder andere af van het aantal deelnemende klassen en de tarieven van de uitvoeringsorganisatie. Wij lichten dat graag in een gesprek toe.
Waarom licentiekosten? Per klas worden licentiekosten verrekend in verband met ontwikkeling van het lesprogramma, onderhoud (zoals gebruik online Happyles-omgeving, hosting, updates) en begeleiding (helpdeskfunctie). Het Trimbos-instituut ontvangt al jaren géén subsidie voor deze interventie en door licentiekosten in rekening te brengen kan de interventie blijven bestaan.
Neem dan contact met ons op. U gaat samen met het Trimbos-instituut in gesprek over mogelijkheden in uw gemeente. We verkennen samen met u welke scholen in uw gemeente mogelijk geïnteresseerd zijn in Happyles, en kunnen desgewenst samen het gesprek aangaan met deze scholen. Ook kan het Trimbos-instituut ondersteunen bij de contacten met de gemeente om bijvoorbeeld de financieringsmogelijkheden te verkennen.
Happyles-training | 20 juni 2024
Werkt u in de jeugdhulpverlening bij een zorg-, welzijns- of behandelorganisatie (denk aan: preventie jeugd ggz, schoolmaatschappelijk werk, jeugdverpleegkundige, jongerenwerker, jeugdhulp)? En wilt u werken aan de bevordering van welbevinden en g...
Lees meer >