Happyles: informatie voor jongeren
In dit dossier
Mogelijk start jouw school binnenkort met het lesprogramma Happyles. Happyles bestaat uit vier lessen. Happyles is een soort sportschool voor je gevoel. Bij Happyles werk je aan je geluk.
We vinden het heel normaal om te letten op onze lichamelijke gezondheid: gezond eten, regelmatig sporten en bewegen en bijvoorbeeld niet roken. Je krijgt gym op school, omdat iedereen het erover eens is dat bewegen belangrijk is voor mensen.
Behalve onze lichamelijke gezondheid, hebben we ook onze psychische gezondheid: hoe we ons voelen, hoeveel stress we hebben en hoeveel zelfvertrouwen we hebben. Daar gaan we het bij Happyles over hebben.
Voor dit lesprogramma komt er een trainer naar jouw school. Je mentor is bij de lessen aanwezig. Je gaat met de trainer in gesprek en oefeningen doen in de klas en op de computer. In de tweede les vul je een vragenlijst (Happylestest) in over hoe het met je gaat.
Na de vierde les heeft elke leerling een kort gesprek met de trainer. Samen bespreken jullie hoe je Happyles vond. Hoe gaat het met je? Hoe gelukkig ben je? En voel je je wel eens verdrietig? De trainer kan dan ook kijken naar jouw antwoorden uit de Happylestest.
Happyles is voor alle jongeren: voor jongeren die zich goed voelen en voor jongeren die niet goed in hun vel zitten. Door de lessen leer je wat je geluksgevoel kan beïnvloeden. Ook leer je hoe je beter met problemen kan omgaan. En je krijgt tips om meer grip op je leven te krijgen.
De antwoorden die je invult in de Happylestest, worden vertrouwelijk behandeld. Alleen de trainer ziet jouw antwoorden.
Jongeren kunnen zich niet zelf opgeven voor Happyles. Wel kun je aan je school (bijvoorbeeld aan je mentor, studiebegeleider of iemand uit het ondersteuningsteam, zoals de zorgcoördinator) ) vragen of deze Happyles wil gaan uitvoeren. De school kan dan contact met ons opnemen.
Je kunt aan je mentor of zorgcoördinator vragen of het iets is voor je klas. Wil je school er (dit jaar) niet mee aan de slag? Vraag dan eens naar andere mogelijkheden. Wil je over bepaalde onderwerpen graag meer weten? Ga dan naar www.kindertelefoon.nl of www.jouwggd.nl. Je kunt hier ook chatten, mailen of bellen als je nog met iemand wil praten. Ook kun je bijvoorbeeld via de website Grip op je Dip een online cursus volgen.