Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO)

‘Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO)’ helpt gemeenten om op basis van cijfers over de lokale jeugd te werken aan gezonde en gelukkige jongeren en te voorkomen dat zij alcohol of drugs gebruiken of roken. De aanpak, gebaseerd op het IJslandse preventiemodel, wordt door de gemeente uitgevoerd, samen met partners uit de gemeente die betrokken zijn bij opgroeiende jeugd.

In het kort. OKO...

  • … is een werkwijze voor gemeenten om jongeren gelukkiger en gezonder op te laten groeien en te voorkomen dat jongeren gaan drinken, roken of drugs gaan gebruiken.
  • … werkt daarom aan een positieve, gezonde en veilige leefomgeving voor jongeren.
  • … onderzoekt hoe het met de jongeren in de gemeente gaat en welke onderwerpen extra aandacht verdienen.
  • … helpt bij de samenwerking tussen gemeenten, ouders, scholen, jongerenwerkers en andere professionals in de buurt.
  • … is een meerjaren aanpak om zo duurzaam te werken aan gelukkige en gezonde jongeren.
  • … is wetenschappelijk onderbouwd en gebaseerd op het succesvolle IJslandse preventiemodel.
  • ... wordt uitgevoerd in 49 gemeenten.

> Lees hier meer over OKO

Aan de slag met Opgroeien in een Kansrijke Omgeving?

Gemeenten die met Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO) aan de slag willen, kunnen deelnemen aan het OKO-implementatietraject. In dit implementatietraject ondersteunt het Trimbos-instituut gemeenten in het werken volgens OKO, gebaseerd op de uitgangspunten van het IJslandse preventiemodel. Het Nederlands Jeugdinstituut werkt samen met het Trimbos-instituut vanuit haar expertise over opvoeden en opgroeien.

Onze gemeente wil zich aanmelden

Jaarlijks kunnen gemeenten zich aanmelden voor het OKO-implementatietraject. De volgende groep gemeenten start op 1 januari 2025. Aanmelding hiervoor opent in september. Overweegt u om met OKO aan de slag te gaan? Vul dan onze interessepeiling in. Heeft u vragen over de aanmelding of het ondersteuningstraject? Mail ons gerust.

“In IJsland zijn ze al heel ver met een community aanpak om het welbevinden van jongeren te verbeteren en middelengebruik te voorkomen. De school speelt hierin een belangrijke rol. Samen met de school, ouders, gemeente en andere lokale partners wordt gewerkt aan een veilige omgeving voor jongeren, op alle plekken waar zij veel tijd doorbrengen. Wij kunnen veel leren van hun succesvolle aanpak.”

Jeroen de Greeff - Projectleider Opgroeien in een Kansrijke Omgeving

Pilot: Het IJslandse model in Nederland

Brede aandacht van landelijke media over het succes van het IJslandse model wekte in de zomer van 2017 de interesse van Nederlandse gemeenten en landelijke partijen. Om de aanpak verder te verkennen en te kijken of en hoe deze in Nederland ingevoerd kan worden, is er van 2018 tot 2021 een pilottraject uitgevoerd. De gemeenten Amersfoort, Hardenberg, samenwerkingsverband Kempengemeenten (Bergeijk, Bladel, Eersel, Reusel-De Mierden), Súdwest-Fryslân, Texel en Urk namen deel aan het pilottraject van 2018 en 2021. De gemeenten werden ondersteund door het Trimbos-instituut, het Nederlands Jeugdinstituut en de IJslandse organisatie Planet Youth.

Updates in uw mailbox

Lees de voorgaande nieuwsbrieven

De voorgaande nieuwsbrieven kun je lezen in het archief.

Het IJslandse preventiemodel in Nederland

Het IJslandse preventiemodel is een aanpak gebaseerd op wetenschappelijke inzichten om middelengebruik (alcohol, tabak en drugs) door jongeren te voorko...

Lees meer >

Gezond en kansrijk opgroeien

Met het IJslandse preventiemodel is er in 20 jaar tijd een enorme daling in middelengebruik onder IJslandse jongeren gerealiseerd. Deze preventieaanpak ...

Lees meer >

Het IJslandse preventiemodel in Nederland

Het IJslandse preventiemodel is een aanpak gebaseerd op wetenschappelijke inzichten om middelengebruik (alcohol, tabak en drugs) door jongeren te voorko...

Lees meer >

Nieuws

Blogs

Beleidsadvies voor gemeenten

Het Trimbos-instituut adviseert gemeenten over hun alcohol-, rook- en drugsbeleid. Wij zijn benieuwd naar uw vraagstukken en geven graag advies op maat.

Meer informatie

featured_image
Patrick van Iperen
Adviseur alcohol, drugs & gemeenten