Advies voor gemeenten

Trimbos-instituut helpt gemeenten bij vraagstukken op het gebied van alcohol-, drugs- en tabaksbeleid en bij beleid op het gebied van mentale gezondheid.

featured_image
Patrick van Iperen
Adviseur alcohol, drugs & gemeenten

Onze adviseurs vertalen wetenschappelijke inzichten naar advies en hulpmiddelen voor beleid en praktijk in uw gemeente. In alle fasen van het beleidsproces kunnen wij van dienst zijn. We werken altijd op maat, met uw lokale situatie en partners als uitgangspunt. Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Lokale ondersteuning op maat

Wilt u in uw gemeente aan de slag met alcohol-, drugs- of tabaksbeleid? Bijvoorbeeld alcohol- of druggerelateerde problemen in het uitgaansleven terugdringen? Of wilt u overlast door groepen hangjongeren aanpakken? Het Trimbos-instituut heeft adviseurs in huis met expertise op deze thema’s. We helpen u graag bij uw implementatievraagstukken. Neem vrijblijvend contact met ons op, dan kijken we samen wat we voor u kunnen betekenen.

Ondersteuning lokaal alcoholbeleid

Krijg hulp en advies bij alcoholpreventie en handhaving van de Alcoholwet.

Aanbod

Ondersteuning lokaal drugsbeleid

Pak drugspreventie en -gebruik strategisch aan, bijvoorbeeld met de scanner Lokaal Drugsbeleid.

Aanbod

Ondersteuning lokaal rookbeleid

werk toe naar een rookvrije generatie in 2040 met praktisch advies en hulp blij implementatie.

Aanbod

Inzicht in uw lokale situatie met de scanner

Wilt u meer zicht op het gebruik van alcohol, drugs of tabak in uw gemeente? En wilt u weten waar de kansen voor preventie liggen? Onze scanner kan u helpen.

De Scanner is een werkwijze waarmee wij op basis van uw vraag in een kort tijdsbestek een (kwalitatieve) analyse maken van de situatie in uw gemeente rond alcohol, drugs en/of tabak. Tegelijk verkennen we de oplossingsrichtingen voor u. Dit doen wij aan de hand van interviews met stakeholders uit uw gemeente, analyse van cijfers en een verkenning van beleidsstukken.

De Scanner geeft u:

  • De lokale stand van zaken rond middelengebruik
  • Inzicht in specifieke uitdagingen
  • Oplossingsrichtingen
  • Draagvlak voor beleid
  • Aanknopingspunten om partners te mobiliseren

Interesse?

Onze onderzoekers kunnen de uitvoering van de Scanner deels of volledig voor u doen. Als onafhankelijke partij kunnen we bijdragen aan een objectieve evaluatie van de lokale situatie. Zo vergroot u het draagvlak voor beleidsverbeteringen.

Meer informatie

featured_image
Patrick van Iperen
Adviseur alcohol, drugs & gemeenten

Opgroeien in een Kansrijke Omgeving gebaseerd op het IJslandse Preventiemodel

Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO) is een inspirerende preventieaanpak waarmee gemeenten samen met hun lokale community werken aan een veilige en gezonde omgeving voor opgroeiende jongeren. Daarmee verbetert u het welbevinden van jongeren en draagt u bij aan het voorkomen van middelengebruik. De aanpak is gebaseerd op het succesvolle IJslandse preventiemodel. Gemeenten die aan de slag willen met OKO kunnen deelnemen aan ons implementatietraject. In dit traject worden gemeenten stap voor stap begeleid bij het implementeren van OKO.

> Alles over Opgroeien in een Kansrijke Omgeving

Blijf op de hoogte

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief over OKO. Zo blijft u op de hoogte van ontwikkelingen over OKO én ontvangt u als eerste uitnodigingen voor onze inspiratiesessies.

Ervaringen van gemeenten

In de afgelopen jaren hebben wij samengewerkt met een groot aantal gemeenten verspreid over het hele land. Hieronder een aantal ervaringsverhalen van gemeenten over hun samenwerking met het Trimbos-instituut.

Aanpak middelengebruik onder studenten op het HBO/WO in Rotterdam

Door de open-houding van het Trimbos-instituut hadden we binnen no-time een verkennend gesprek, daar werden de juiste vragen gesteld waardoor we een scherpe en passende opdracht konden formuleren.

Met de degelijke wetenschappelijke kennis van het Trimbos-instituut en onze kennis van de praktijk is er een plan van aanpak opgesteld. De uitvoering van dat plan is, mede door de wijze waarop het Trimbos de belangrijkste partners wist te benaderen en te motiveren deel te nemen, nu al een paar jaar succesvol operationeel.

Geert Bruinen, Beleidsadviseur Gemeente Rotterdam

> Lees meer over de aanpak in Rotterdam

Een preventieaanpak voor de jeugd op Texel

De afgelopen 3 jaar heeft het Trimbos-instituut ons op Texel ondersteunt met het implementeren van het IJslandse preventiemodel. We zijn erg te spreken over de kennis en expertise die zij meebrengen.

Ze weten ons scherp te houden om op een wetenschappelijk onderbouwde manier te werken aan preventiebeleid voor jongeren.

Projectleider Eilandse aanpak – gemeente Texel

Opstellen Preventie- en handhavingsplan Alcohol - Gemeente Neder-Betuwe

Afgelopen jaar hebben wij het Trimbos-instituut gevraagd om ons te ondersteunen bij het opstellen van ons Preventie- en handhavingsplan Alcohol. Dit naar aanleiding van de succesvolle samenwerking bij het opstellen van ons vorige Preventie- en handhavingsplan.

Trimbos heeft hierbij opnieuw laten zien een gewaardeerde organisatie te zijn die op een kundige, kwalitatief goede en kansrijke wijze te werk gaat.

Beleidsadviseur Sociale Pijler – Gemeente Neder-Betuwe

De opdracht is met prettige samenwerking en naar volle tevredenheid uitgevoerd.

> Lees hoe wij u kunnen ondersteunen

Informatie per thema

Het Trimbos-instituut zoekt, beschrijft, ontwikkelt en deelt relevante kennis voor gemeenten op het gebied van alcohol, drugs en tabak. Hieronder vindt u links naar informatie over actuele thema's.

Alcoholpreventie: gezondheidsschade door alcohol verminderen

Gezonde gemeenten besteden aandacht aan problematisch alcoholgebruik. De maatschappelijke gevolgen daarvan zijn immers groot.

Tabakspreventie: minder nieuwe rokers en bestaande rokers helpen stoppen

De vergaande ambities om het aantal rokers de komende jaren te verminderen, kunnen alleen behaald worden als gemeenten zich hiervoor inspannen.

Drugspreventie: grip op cannabis, lachgas, ghb en andere drugs

Het 'speelveld' voor drugs is constant in beweging. Door nieuwe wet- en regelgeving en de komst van nieuwe (designer) drugs. Verminder overlast en beperk het gebruik met effectief drugsbeleid.

Mentale gezondheid: zorg en preventie

Een nationaal preventieakkoord Mentale Gezondheid is in aantocht. Niet zonder reden, want veel Nederlanders krijgen in hun leven te maken met mentale gezondheidsproblemen. Preventie kan deze problemen en de bijbehorende kosten en gevolgen helpen voorkomen. Daarnaast blijft zorg voor langdurige psychische aandoeningen nodig. Door deze goed in te richten, verbeteren de kwaliteit en de impact en kunnen de kosten dalen.

Trimbos Nieuwsflitsen

Ontvang zo'n 2 keer per maand nieuws, uitnodigingen voor activiteiten, nieuwe publicaties en vacatures van het Trimbos-instituut.

 

Het team

featured_image
Jeroen de Greeff
Coördinator Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO)
featured_image
Aukje Sannen
Wetenschappelijk medewerker | Adviseur gemeenten
featured_image
Lian Smeets
Adviseur gemeenten
featured_image
Gijs Jobse
Wetenschappelijk medewerker
featured_image
Lex Lemmers
Senior adviseur lokaal beleid
featured_image
Anneke van Wamel
Wetenschappelijk medewerker
featured_image
Eefje Vercoulen
Wetenschappelijk medewerker alcohol en drugspreventie
featured_image
Christien Pieterse
Projectmedewerker Gemeenten
featured_image
Patrick van Iperen
Adviseur alcohol, drugs & gemeenten
featured_image
Tiemen Visée
Adviseur Opgroeien in een Kansrijke Omgeving
featured_image
Saskia Nijland
Projectmedewerker C