Studenten, mentale gezondheid en middelengebruik

  • Intro
  • Iets voor u?
  • Inhoud
  • Praktisch

Inspiratiedag Studenten, mentale gezondheid en middelengebruik

Komt u dit jaar ook weer naar de Inspiratiedag Studenten? De dag vindt plaats op 21 november 2024 bij de kauwgomballenfabriek (adres: Willem Fenengastraat 2) in Amsterdam en zal volledig in het teken staan van kennisuitwisseling en elkaar inspireren. Met als gezamenlijk doel de mentale gezondheid van studenten verbeteren en problemen door middelengebruik voorkomen en verminderen. Hierbij zal aandacht zijn voor studenten op mbo, hbo én wo.

 

Impressie van de inspiratiedag in 2022

Onderstaande video geeft een korte impressie van een van onze vorige edities.

Behoort u tot de doelgroep?

De inspiratiedag is bedoeld voor alle partijen die zich bezighouden met studievoortgang en studentenwelzijn op mbo, hbo en wo:

  • besturen van studentenverenigingen en introductiecommissies
  • studentdecanen, studentpsychologen en studieadviseurs
  • campuscoördinatoren
  • preventiewerkers verslavingszorg
  • gemeente- en GGD-medewerkers
  • mentoren, tutoren en studenten
  • andere geïnteresseerden

Programma

09.30 – 10.00 Inloop
10.00 – 10.15 Dagopening Door dagvoorzitter Magalie van Exel
10.15 – 11.00 Plenaire sessie Over samenwerkingen tussen:

  • mbo, hbo en wo-onderwijsinstellingen
  • onderwijsinstellingen en instellingen voor verslavingszorg
  • instellingen voor verslavingszorg en studenteninitiatieven
11.00 – 11.30 Speed meets Leer professionals uit jouw regio kennen
11.30 – 12.45 Deelsessies ronde 1 Zie hieronder voor beschrijving sessies
12.45 – 13.45 Lunch
13.45 – 15.00 Deelsessies ronde 2 Zie hieronder voor beschrijving sessies
15.00  – 15.15 Pauze
15.15 – 16.00 Plenaire sessie MIND Us (De CHECKERS) samen met Lieke Brugman (mbo-docent van het jaar)
16.00 – 16.15 Afsluiting Door dagvoorzitter
16.15 – 17.00 Netwerkborrel


Dagvoorzitter Magalie van Exel stelt zich voor:

Hoi! Mijn naam is Magalie en momenteel ben ik Master student Crisis and Security Management in Leiden. Echter was ik naast mijn studie altijd bezig met verscheidene projecten, voornamelijk gefocust op mentaal welzijn van studenten. Binnen verschillende stichtingen en studenteninitiatieven ging ik te werk aan evenementen en projecten rondom dit thema. Keer op keer kwam ik erachter hoe belangrijk kruisbestuivingen tussen verschillende partijen écht zijn. Je hebt namelijk iedereen nodig! De initiatiefnemers, de ervaringsdeskundigen, de beleidsmakers, de faciliteerders, de uitvoerders, de helpers en iedereen daar tussenin. En dat maakt de Inspiratiedag Studenten op 21 november ook zo bijzonder: het brengt cruciale (onderwijs)instellingen en (student)initiatieven samen. Ik ben erg blij dat ik in de rol van dagvoorzitter hier deel van uit mag maken en kijk erg uit naar het evenement!


Plenaire sessies

In de eerste plenaire sessie ontdekken we de kracht van samenwerking in het verbeteren van mentale gezondheid en het voorkomen van risicovol middelengebruik bij studenten. Vertegenwoordigers van inspirerende voorbeelden van samenwerkingen – tussen mbo-, hbo- en wo-instellingen, preventieafdelingen van verslavingszorg en studenteninitiatieven – nemen ons mee in hoe zij samen succes boeken.

Iedere partij brengt in een samenwerking unieke kennis en ervaring in. Onderwijsinstellingen en studenteninitiatieven begrijpen de studentenpopulatie en hun specifieke uitdagingen en context, terwijl verslavingszorginstellingen diepgaande kennis hebben van middelengebruik en effectieve interventies. Daarnaast kunnen studenteninitiatieven een cruciale rol spelen in het bereiken en betrekken van studenten. Door samen te werken worden middelen en inspanningen beter gecoördineerd en benut, wat leidt tot een grotere impact zonder onnodige dubbele inspanningen. Kortom: samen kom je verder!

Tijdens de plenaire sessie in de middag zal MIND Us de laagdrempelige, online tool DE CHECKERS introduceren. MIND Us zet zich in voor verbetering van de mentale gezondheid van jongeren in Nederland en biedt handvatten zodat jongeren weerbaarder worden en (weer) controle krijgen over hun mentale gezondheid. Dit doen ze met initiatieven in de wijk, op school en online. MIND Us bundelt krachten, stimuleert vernieuwende initiatieven en geeft mentale problemen van jongeren de juiste aandacht. Samen met jongeren, beleidsmakers, gemeentes, ondernemers en wetenschappers creëert MIND Us een podium waar jongeren zich gezien en gehoord voelen.

DE CHECKERS is één van die initiatieven. Deze online tool is erop gericht volwassenen te leren hoe zij jongeren met beginnende mentale klachten kunnen ondersteunen door een luisterend oor te bieden en de juiste vragen te stellen. Door te herkennen dat een jongere niet lekker in zijn/haar vel zit, een goed gesprek te voeren en weten hoe je verder kunt helpen, kunnen jongeren op de juiste manier en vooral vroegtijdig de juiste support krijgen. Ga voor meer informatie naar www.de-checkers.nl.

 

Deelsessies

Welzijn van professionals
Daar waar zorg- en onderwijsprofessionals zich meestal inzetten voor het welzijn van de ander (de student of de client) kijken we in deze sessie naar het welzijn van de professional zelf. Nanda van der Els (van Het Groeistation) laat zien hoe je met behulp van positieve psychologie je eigen welzijn kunt onderzoeken en verbeteren. Leer de theoretische inzichten toe te passen op je persoonlijke en werkende leven en ervaar via mini-oefeningen hoe je bouwt aan een duurzaam welzijn.

Effectieve middelenpreventie: Baat het niet, dan schaadt het … soms wel! 
Voorlichtingscampagnes en educatieprogramma’s zijn een populair beleidsinstrument als het gaat om preventie. Maar hoe effectief zijn deze maatregelen? En aan welke voorwaarden zouden ze moeten voldoen? In deze sessie geeft preventiedeskundige Martha de Jonge deelnemers inzicht in evidence-based methoden en strategieën voor middelenpreventie. Er worden handvatten geboden om middelengebruik onder studenten te voorkomen en gezonde keuzes te bevorderen. Martha de Jonge zal deze sessie verzorgen i.s.m. NIX18, een campagne die zich richt op het verminderen van het gebruik van alcohol en tabak door jongeren onder de 18 jaar.

Workshop Motiverende Gespreksvoering
Motiverende gespreksvoering is een gespreksstijl die studenten helpt hun eigen motivatie en bereidheid tot verandering te ontdekken en te versterken. Het gaat om luisteren, empathie tonen en de juiste vragen stellen om studenten te begeleiden bij het vinden van hun eigen oplossingen. In deze interactieve workshop biedt trainer, GZ-psycholoog en ex-studieloopbaanbegeleider Jannet de Jonge je de tools en technieken om effectief met studenten in gesprek te gaan en hen te ondersteunen bij het maken van positieve veranderingen.

Werksessie: MBO-interventies voor HBO en WO?

Tijdens deze werksessie nemen we jullie mee in de interventies Gezondheidscoach Verslavingspreventie en InCharge. Deze interventies worden al jaren ingezet op o.a. het MBO, maar we willen verkennen of (en hoe) deze ook geschikt zouden kunnen zijn voor het HBO en het WO. We geven een korte weergave van de interventies, maar het wordt vooral een interactieve werksessie waarbij we interventies samen met jullie willen vertalen naar het HBO en WO.

Geestkracht; studenten aan zet

Binnen MBO Utrecht werken we aan het doorbreken van taboe en stigma rondom psychische problematiek. Preventie van psychische problemen onder mbo-studenten staat hierbij centraal: het onderwijs als sleutel voor verandering. Dit doen we door niet over, maar mét jongeren te praten over een concrete aanpak. De aanpak van project Geestkracht is ontwikkeld door ECIO, met hulp van een groep enthousiaste studenten. Wat willen zij dat er op school gebeurd om mentaal welzijn meer bespreekbaar te maken? En wat hebben we daarvoor nodig? Tijdens de sessie delen studenten hun visie en ervaring over project Geestkracht. En vanuit MBO Utrecht vertellen we meer over hoe we het project hebben kunnen opzetten binnen onze school.

TestJeLeefstijl: focus op studentenwelzijn in het mbo

In deze interactieve deelsessie bieden we inzicht in de resultaten van de Landelijke mbo-leefstijlmonitor, gebaseerd op de data uit TestJeLeefstijl. We richten ons op het belang van studentenwelzijn en hoe dit de algehele schoolomgeving kan verbeteren. In de sessie bespreken we hoe TestJeLeefstijl binnen de schoolsetting kan worden toegepast (met een praktisch voorbeeld). Ook gaan we in op strategieën om de resultaten van de monitor te gebruiken om schoolsucces en studentenwelzijn te verhogen. Daarnaast nemen we jullie mee in een aantal concrete stappen en methoden om leefstijlinitiatieven te integreren in het schoolbeleid, zoals de Gezonde School-aanpak en beroepsvitaliteit. Deze sessie is primair bedoeld voor onderwijsprofessionals die betrokken zijn bij het mbo-onderwijs, maar is ook interessant voor andere professionals. Na deze sessie heb je een helder begrip van de resultaten van de Landelijke mbo-leefstijlmonitor en praktische strategieën hoe TestJeLeefstijl, de Gezonde School-aanpak en beroepsvitaliteit kunnen bijdragen aan het verbeteren van het welzijn van studenten.

Suïcidaliteit en middelengebruik

Tijdens de deelsessie ‘Suïcidaliteit en middelengebruik’ geven Evelien van Goor (113) en Janneke van der Avoort (Trimbos-instituut) informatie over de laatste kennis rondom suïcidaliteit en de link met middelengebruik onder studenten. Ook oefen je in tweetallen hoe je het gesprek aan kan gaan met de student. Ten slotte gaan we in op hoe je suïcidepreventie en middelenpreventie kan opnemen in jouw activiteiten op studentenwelzijn.

 

 

Locatie

Kauwgomballenfabriek Amsterdam

Prijs

€ 100 euro (excl. btw)
€ 25 voor studenten (excl. btw)*

* Er is maar een beperkt aantal studentenkaarten beschikbaar. Bij meer aanmeldingen dan beschikbaar werken wij met een wachtlijst.

Organisator

Trimbos-instituut

Algemene voorwaarden

Op alle trainingen en congressen van de Trimbos Academie zijn onze algemene voorwaarden van toepassing. Hierin staan ook de annuleringsvoorwaarden en de klachtenprocedure beschreven.