Werken aan lokaal effectief mentaal gezondheidsbeleid
4. Breng samenhang aan tussen beleid op verschillende preventieniveaus
Wat zijn preventieniveaus?
Beleidsmaatregelen kunnen worden onderverdeeld op basis van de doelgroepen waar de maatregelen op richten. Dit noemen we preventieniveaus. We onderscheiden:
- Universele preventie: voor alle inwoners, ongeacht of ze mentaal gezond zijn of niet. Bijvoorbeeld campagnes om mentale problemen bespreekbaar te maken, maar ook meer groen in de wijk aanleggen of gratis kinderopvang.
- Selectieve preventie: voor bevolkingsgroepen met een verhoogd risico op mentale problemen. Bijvoorbeeld interventies gericht op kinderen van ouders met psychische en/of verslavingsproblemen of op mensen met een migratieachtergrond.
- Geïndiceerde preventie: voor mensen met beginnende klachten of problemen. Bijvoorbeeld een digitale hulp voor jongeren met stemmingsklachten.
- Zorggerelateerde preventie: voor mensen met een psychische aandoening. Doel hierbij is het voorkomen van complicaties, beperkingen, een terugval, een lagere kwaliteit van leven, of sterfte.
Wat betekent dit voor beleid?
Zorg voor maatregelen en interventies op verschillende preventieniveaus
Voor effectief beleid wil je op verschillende niveaus aanbod beschikbaar hebben, wat zorgt voor een samenhangende mix aan maatregelen en interventies. Zo bereik je de hele bevolking en kan je de nodige hulp bieden. Daarbij geldt dat hoe effectiever de universele en selectieve preventie, hoe minder mensen klachten en problemen ontwikkelen. Dit kan kostenbesparend werken voor de gezondheidszorg.
Zorg voor samenwerking tussen zorgdomeinen
De preventieniveaus en doelgroepen zijn belegd bij verschillende zorgdomeinen. Voor effectief mentaal gezondheidsbeleid is het belangrijk dat goed wordt samengewerkt en afgestemd tussen deze domeinen.