Blog |

Meer rookvrije plekken nodig om ongewenst meeroken te voorkomen

Meeroken en meevapen schadelijk

Stel, je zit op een terras en iemand naast je steekt een sigaret op. Hoe schadelijk is dat voor jou? In dit blog vertelt Eefje Willemse hier meer over. Om alvast een tipje van de sluier op te lichten: niet alleen in huis, maar ook in de buitenlucht kun je schadelijke stoffen en nicotine binnenkrijgen. Daarom zijn zowel rookvrije binnen- als buitenruimten belangrijk.

De blootstelling aan tabaksrook is binnenshuis een stuk minder dan een aantal jaar geleden. Toch wordt 8% van de volwassenen in Nederland nog regelmatig binnenshuis blootgesteld aan tabaksrook.

Meeroken is niet onschuldig

In de nieuwe factsheet meeroken staat beschreven wat de gevolgen zijn van meeroken. Meeroken lijkt misschien onschuldig, maar dat is het niet helemaal. Per jaar gaan naar schatting 1060 mensen dood doordat ze langdurig hebben meegerookt, bijvoorbeeld met een rokende partner. De rook van sigaretten bevat, net als bij actief roken, veel schadelijke stoffen. Er bestaat geen veilig niveau van blootstelling aan tabaksrook. Meeroken kan leiden tot luchtwegklachten, zoals hoesten, druk op de borst, piepende ademhaling en benauwdheid. Op de lange termijn kan meeroken bij aanhoudende en intensieve blootstelling leiden tot longkanker, hart- en vaatziekten en beroertes. Daarnaast kunnen kinderen die regelmatig meeroken bronchitis, longontsteking of astma krijgen en is de kans op wiegendood groter. Wat veel mensen niet weten is dat meeroken bij kinderen ook oorontstekingen veroorzaakt.

Hoe sterker de rookgeur, hoe meer nicotine in de lucht

Ook in de buitenlucht heeft meeroken effect op de omgeving. Wij hebben onderzoek uitgevoerd waaruit blijkt dat je flink wat nicotine binnenkrijgt wanneer je in de buitenlucht een tijdje in de rook van een ander staat. Met een rugzak vol meetapparatuur hebben we bij terrassen, ingangen van publieke gebouwen en bushaltes de luchtkwaliteit gemeten. We noteerden daarbij ook hoe sterk de tabaksgeur was. Hoe sterker de geur van tabaksrook, hoe meer nicotine je binnenkrijgt.

Hoewel er steeds meer buitenruimten rookvrij worden gemaakt, ondervinden de meeste volwassenen nog steeds de grootste hinder van tabaksrook buiten op straat en terrassen. Dit pleit voor meer rookvrije buitenruimten, zoals meer rookvrije terrassen. De Rookvrije Generatie is daarom de campagne rookvrij = gastvrij gestart. Zij geven hierbij tips en inspiratie aan bedrijven en organisaties om rookvrij te worden.

En hoe zit het eigenlijk met de damp van een vape? Is dit schadelijk?

Als ik op de trein sta te wachten kom ik het regelmatig tegen. Iemand neemt wat trekjes van een vape en een zoete watermeloengeur komt mijn kant op. Over de schadelijkheid van meedampen bij een vape is minder bekend dan over meeroken bij sigaretten. Maar we weten inmiddels wel dat de damp van een vape niet onschuldig is. Mogelijke risico’s van meedampen zijn gezondheidsklachten als irritatie aan de luchtwegen en een verhoogde bloeddruk. Onderzoek is vooral uitgevoerd in situaties binnenshuis, maar we kunnen natuurlijk niet uitsluiten dat mensen die regelmatig buiten meedampen niet ook gezondheidsklachten kunnen krijgen.

Daarom is het belangrijk om bij plekken die rookvrij zijn in de signalering aan te geven dat deze plekken ook ‘vapevrij’ zijn, zodat daar geen onduidelijkheid over ontstaat. Een rookvrije generatie is ook een vapevrije generatie.

Eefje Willemse
Junior Wetenschappelijk Medewerker Tabak